Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Prilagodba poslovnog modela novonastaloj situaciji

YEP inkubator poslovnih ideja: Prilagodba poslovnog modela novonastaloj situaciji

Negativne posljedice pandemije COVID – 19 virusa osjetne su i u Bosni i Hercegovini, a  posebno negativne posljedice osjećaju mali preduzetnici i obrtnici. Kako se snalaze preduzetnici iz YEP inkubatora poslovnih ideja u prilagodbi novonastaloj situaciji, donosimo u nastavku.

Jedna od karakteristika uspješnih preduzetnika jeste inteligencija sprovedbe koja se odnosi sposobnost podešavanja i pretvaranja poslovne ideje u održiv biznis, i koja obuhvata fleksibilnost preduzetnika da se prilagodi različitim situacijama, ali i da različite situacije sagleda iz različitih uglova i u svakoj pokuša pronaći priliku.

Slično je i sa trenutnom situacijom uzrokovanom pandemijom korona virusa. Historijski gledano, periodi krize često su iznjedrili nove proizvode, nove koncepte poslovanja ali i podstakli privrednike ali i ostalo stanovništvo da razviju nove vještine kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Slučaj je to i sa biznisima podržanim u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja. Proizvođači eteričnih ulja i prirodne kozmetike prilagodili su poslovni model  i u svoj proizvodni program uvrstili dezinfekcijska sredstva bazirana na većini sirovina koje su koristili u svom dosadašnjem proizvodnom programu. Biznisi iz tekstilne industrije započeli su sa proizvodnjom  platnenih zaštitinih maski i gaza, reorganizirajući poslovanje i prilagođavajući ga trenutnim trendovima potražnje na tržištu.

Modni salon Burzika Unique Prijedor koji se bavi dizajniranjem i šivenjem modernih ženskih odjevnih predmeta, upotpunio je svoj proizvodni i prodajni program sa pamučnim maskama različitih boja i dezena koje se mogu otkuhavati.

Adnan Gagulić, preduzetnik iz Ilijaša i vlasnik obrta Iz srca prirode koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike i eteričnih ulja uključujući biljne kapi, meleme, kreme i pripravke za imunitet, svoj poslovni model je prilagodio povećanoj potražnji za dezinfekcionim sredstvima te fokus proizvodnje upravo stavio na ovaj proizvod.

Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić, preduzetnice i vlasnice brenda Bubamara platnena majstorica, pobjednice individualne emisije SBF Start up Challenge-a pored platnenih pelena za bebe i platnenih higijenskih uložaka, fokus su stavile na proizvodnju platnenih maski koje se šiju u tri sloja.

Poljoprivredna proizvodnja „Malinica“ Visoko bavi se proizvodnjom malina i domaćih likera pod brendom „Kraljica“, a odnedavno u ponudi ima novu liniju proizvoda. U pitanju je med sa različitim okusima i mješavinama odnosno  med sa crnom ili bijelom čokoladom, med sa orasima ili u kombinaciji sa raznim suhim voćem i sa začinima, kao i med sa koprivom i healthy mix. Fokus marketing miksa biznisa vlasnice Sabine Krivdić iz Visokog trenutno je na imuno pekmezu koji je izuzetno tražen u vrijeme potrebe za jačanjem imuniteta.

Ovo su samo neki od primjera na koji način su preduzetnici iz YEP inkubatora poslovnih ideja u vrijeme krize pokušali prilagoditi poslovni model novonastaloj situacij i očuvati poslovanje.

Ranije smo pisali o savjetima za preduzetnike u trenutnoj situaciji. Članak možete pročitati ovdje

U narednim danima predstavljaćemo upravo priče i primjere poput ovih kako bismo potakli ali i dali ideje drugim preduzetnicima o načinu prilagodbe poslovnog modela ali i pružili podršku preduzetnicima iz YEP inkubatora poslovnih ideja u opstanku i daljem razvoju na tržištu.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img