Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Uz podršku banovićkog Kluba za traženje posla dvojica...

YEP priča o uspjehu: Uz podršku banovićkog Kluba za traženje posla dvojica prijatelja brzo našla zaposlenje

Kemala Klapića i Murisa Šehića, nekadašnje učesnike Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene u Birou Banovići, upoznali smo nedavno u prostorijama Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona dok su instalirali skener aparate.

Voditeljica Kluba za traženje posla Adila Kadić je pratila cijeli proces traženja posla i zaposlenja ove dvojice mladića. U kompaniji Cloud IT d.o.o., a koja radi na održavanju dijela tehničke opreme u Službi, zaposleni su skoro pola godine.

Kemal i Muris su dva prijatelja koji su put školovanja prošli zajedno, a putevi im se ni na početku karijere nisu razdvojili. Nekad su bili članovi Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene u Banovićima. Na evidenciji biroa za zapošljavanje bili su prijavljeni pet mjeseci, nakon što su 2017. godine, diplomirali na Internacionalnoj Poslovno Informacionoj Akademiji u Tuzli, smjer Informacione tehnologije. U tom periodu bili su uključeni u grupni savjetodavni proces u Klubu i imaju nekoliko korisnih savjeta za mlade nezaposlene.

U birou i Klubu, kako kažu dobili su veliku podršku u smislu stalnih obavještenja o stanju na tržištu rada, dok su na radionicama u Klubu stekli mnoga prijateljstva i usavršili svoje pregovaračke i komunikacijske sposobnosti. Prema njihovim riječima sve novostečene i ojačane vještine u Klubu kasnije su im olakšale izazove na putu traženja posla.

O svojim planovima za budućnost obojica su rekli da teže biti dio velikih ozbiljnih IT projekata, a kako želja za stalnim učenjem i usavršavanjem nije nestala sa momentom diplomiranja i Kenan i Muris planiraju upisati master studiji, ali pohađati i druge vidove edukacije.

Ubrzo nakon  pripravničkog staža u Banovićima, dobili su posao u IT kompaniji Cloud IT d.o.o. Ilijaš i trenutno žive u Ilijašu, prilično udaljeni od porodice i prijatelja. Pitali smo ih koliko im je odvojenost prepreka i da li bi i drugi mladi ljudi trebali slijediti njihov primjer početka izgradnje karijere. Ističu da, svaki posao na početku zahtijeva određeno odricanje, ali vjeruju da će se na kraju sve isplatiti. Mladim nezaposlenim savjetuju da ne gube nadu i da daju svoj maksimum u traženju zaposlenja, te da se i prekvalifikuju ako je potrebno, ali da nikad ne odbijaju poslovne prilike zbog nesigurnosti i straha.

www.szztk.ba

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP