Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Ras rent a car Trebinje – socijalna misija...

YEP inkubator poslovnih ideja: Ras rent a car Trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzeća

U suncem okupanom Trebinju, koje u posljednjih nekoliko godina doživljava značajan procvat turizma, mlada Trebinjka Ljiljana Savović Spaić se odlučila da pokrene vlastiti biznis. Ova preduzetnica je dugo godina radila u ugostiteljstvu kao recepcioner, zatim kao menadžer za komunikaciju te kao call agent za jednu veliku kompaniju iz SAD-a. Kroz rad za poslodavca i percipirani razvoj turizma u Trebinju prepoznala je priliku za pokretanje vlastitog biznisa koji bi nudio  logističke usluge iznajmljivanja luksuznih vila na Ivanici (malom mjestu blizu Trebinja) i usluge iznajmljivanja automobila (rent a car). Uz analizu izvodljivosti poslovne ideje prepoznala je dodatni aspekt svog poslovanja. Odlučila je da osim pružanja komercijalnih usluga, pruža i besplatni prevoz osobama treće dobi kao i osobama iz ugroženih kategorija stanovništva, od  Ivanice i okolice do Trebinja i nazad, jer je mogućnost prevoza do zdravstvenih ustanova i sl., za ove osobe ograničen.  U donošenju odluke o postajanju preduzetnicom, a i samom planiranju uspostave biznisa joj je puno pomoglo iskustvo koje je tokom godina stekla radeći u raznim oblastima uslužnih djelatnosti.

yep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzećayep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzeća

Ras rent a car preduzeće je počelo sa radom prije godinu dana, a trenutno su klijentima na raspolaganju 4 različita vozila. Kao što je i navedeno, Ras rent a car je nastao kao rezultat sve veće turističke potražnje za smještajem u Trebinju i Ivanici, a pored usluga rentiranja vozila za turiste i transfera, ovo preduzeće ima i socijalnu misiju  da se bavi rješavanjem problema isključenosti osoba treće životne dobi. Iz Ivanice, Bobovišta, Kutine i Šćenica, Ras rent a car preduzeće pruža besplatan prevoz starijim licima zbog nepostojanja bilo kakvog javnog transporta do Trebinja i nazad u mjesto njihovog stanovanja. Najčešće se ovaj prevoz organizuje kako bi obezbjedili starijim ljudima pristup javnim institucijama, ljekarima, prodavnicama ali i kulturnom i sportskom životu grada Trebinja. Podršku u realizaciji socijalnog aspekta svog biznisa Ljiljana je ostvarila u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja odnosno Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

yep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzećayep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzeća

U sektoru rentiranja su vrlo konkurentni na tržištu sa cijenama i promotivnim paketima, a svakako je dodatna pogodnost što turisti mogu zatražiti da im se vozilo dostavi na određenu lokaciju. Svakako, Ras rent a car je za sada mala firma, i svojim kapacitetom možda ne može da odgovori na sve prohtjeve tržišta, ali uz stabilno poslovanje, ostvarenje socijalne misije  i provođenje kreiranog plana, Ljiljana će zasigurno proširiti vozni park u narednim godinama.

Ona je, prema sopstvenim riječima osoba koja ima ambiciju, ali koja ne žuri bez razmišljanja da ostvari svoj cilj, već želi sigurno i planski da napreduje u svom poslu. I sama se kroz iskustvo uvjerila da je drugačije kada radi za nekoga i kada radi za sebe. Mnogo više i nesebičnije se čovjek daje u sopstvenom biznisu kaže Ljiljana. Mladim ljudima bi savjetovala da budu oprezni, ali i istrajni u svojim idejama. Da pažljivo i sistematično biraju i planiraju ono čime će se baviti u životu, kao i da misle na buduće korake. S tim u vezi, Ljiljana kaže da je za nju sljedeći zadatak da usluge Ras rent a car agencije dovede na najviši mogući nivo profesionalnosti kako bi se po kvalitetu izdvojili od konkurencije, a zajedno sa društveno korisnim aspektom da se kreira imidž da ova mala firma brine o svojoj zajednici i društvu u kojem djeluje. U budućnosti je u planu proširivanje voznog parka, kao i seta usluga. Jedna od njih će zasigurno  biti transferi, jer zahvaljujući velikoj popularnosti Dubrovnika kod turista, sve je izraženija potreba za vožnjama do ovog grada i nazad. A ukoliko se ukaže prilika za dodatne djelatnosti u oblasti turizma, ova mlada firma je spremna da odgovori i na te izazove, jer kontinuirano prate prilike iz okruženja.

yep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzećayep inkubator poslovnih ideja: ras rent a car trebinje – socijalna misija u funkciji uspjeha preduzeća

U svakom slučaju jedna stvar koja će biti zajednička za početak i dalji razvoj ove rent a car agencije jeste kvalitet na kome Ljiljana insistira jer smatra da samo kvalitetna usluga može da opstane i dugoročno ostvari rezultate. S tim u vezi slogan preduzeća  glasi: U cilju nije kraj, što implicira da uvijek može da se ide dalje, odnosno da se napreduje. Navedenim sloganom, ova mlada firma želi da poruči svojim klijentima da se ponovo vrate u Trebinje i odaberu Ras rent a car za svog partnera u putovanju. Ljiljanin posao se razvija ostvarujući kako svoju komercijalnu tako i socijalnu misiju.

Više informacija o preduzeću Ras rent a car & logistics možete pronaći na:

Ras rent a car web: www.rasrentacar.com

Ras rent a car FB: RAS rent a car Trebinje

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img