Yep inkubatorYEP Inkubator poslovnih ideja: Savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu...

YEP Inkubator poslovnih ideja: Savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu Mostarki – Sunkissed

Studio sunčanja i ljepote „Sunkissed“ nalazi se u samom srcu Mostara, i svakodnevno nudi uslugu korištenja solarija, kao i usluge profesionalnog lakiranja noktiju, korekcije obrva, šminkanja i madero terapije. Otvoren u aprilu 2018. godine, vrlo prijatnog i modernog ambijenta, ovaj studio je uveliko na dobrom glasu među građanima Mostara. Ljudi su prepoznali kvalitet usluge, ali i korektan odnos prema redovnim klijentima kroz promotivne akcije.

Vlasnik je Ivan Marić, mladi ekonomista čije je formalno obrazovanje usmjereno ka preduzetništvu i marketingu. Dugogodišnje iskustvo stekao je u poslovima koji se odnose na tretmane ljepote, jer je prije otvaranja svog studija, radio u drugom salonu sa sličnom ponudom.

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Shvatio je da želi pružiti nešto drugačije usluge, te privući klijente najsavremenijom tehnologijom sunčanja i najvišim standardima šminkanja i uljepšavanja. Zajedno sa suprugom osnovao je studio sunčanja i ljepote „Sunkissed“, i već su zabilježili značajne poslovne rezultate u prvoj sezoni. Osnovna ideja bila je da se građanima ponudi usluga tamnjenja putem najsavremenije solarijske opreme, koju karakteriziraju posebne lampe sa veoma niskim negativnim uticajima na tijelo.

Prepoznatljivi su jer ovu najnoviju generaciju lampi ne posjeduje nijedan solarij u Mostaru osim „Sunkisseda“, a one daju odlične rezultate sunčanja, podstiču nivo vitamina D u organizmu koji je jako bitan za zdravlje kože, i sve u svemu, pružaju najbliži mogući efekat prirodnom sunčanju tijela.

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Studio posjeduje dva solarija – ležeći i stojeći, koji su potpuno automatizirani i aktiviraju se preko posebno izrađenih žetona. Ono što je također veoma bitno kod ovih uređaja jeste da imaju turbo ventilaciju koja osigurava uvijek ugodnu temperaturu u solariju. Jedan od uređaja nudi mogućnost isključivanja lampi za lice ukoliko mušterija ne želi sunčati taj dio tijela, a posjeduje i hlađenje vodom. Pored usluga solarija, „Sunkissed“ studio sunčanja i ljepote nudi i usluge profesionalnog lakiranja noktiju uz korištenje vrhunski priznatih materijala brenda „Crystal“. Svojim mušterijama također pružaju i uslugu depilacije, korekcije obrva te šminkanja. Cilj im je da se što više educiraju u smjeru pružanja više različitih tretmana iz oblasti ljepote, jer svakako žele proširiti asortiman usuga.

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissedyep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissedyep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Izazov pri pokretanju ovog biznisa bilo je obezbjeđivanje sredstava za kupovinu opreme, kao i adaptacija samog prostora, jer je za ovu vrstu djelatnosti potrebna posebna tehnička dozvola. To se najviše odnosilo na uvođenje trofazne struje putem koje se napajaju solariji, ali i zbog nešto komplikovanijeg sistema ventilacije. Ivan je ekonomista i samim tim je vrlo dobro upućen u kreiranje biznis-plana i pravila koja vladaju u preduzetništvu. No kaže da mu je edukacija, u sklopu YEP Inkubatora poslovnih ideja, bila korisna, jer je imao uvid i u druge načine kreiranja planova, ali i zbog toga što je neko drugi iz struke mogao revidirati njegov plan i pružiti mu korisne savjete. Također, finansijska podrška mu je značila, jer je bio u mogućnosti kupiti rezervne lampe za solarije, kako bi bio siguran u svakom trenutku da neće morati zaustaviti uslugu, u slučaju kvara. Same lampe nisu jeftine, a ne mogu se ni lako obezbijediti u kratkom vremenskom periodu.

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Ivan je zadužen za administrativne i marketinške poslove, dok njegova supruga radi u solariju sa mušterijama i pruža usluge uljepšavanja. Trenutno jedna radnica vrši uslugu madero terapije po sistemu zakazivanja termina za tretman. 

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Dio plana je i promocija biznisa, prije svega na društvenim mrežama, posebno Instagramu, jer je ciljna grupa studija veoma prisutna na ovoj socijalnoj platformi. Da je veoma bitna karika u promociji njihovog biznisa, govori i činjenica da je do prije nekoliko godina odlazak muškaraca u solarij bila svojevrsna tabu tema koju je razbio upravo Instagram.

Nekoliko mostarskih sportista se uslikalo u solariju i tako se pokrenuo trend, pa sada sve više muškaraca koristi ovu vrstu uljepšavanja, pogotovo pred ljeto.

yep inkubator poslovnih ideja: savremeni studio sunčanja i ljepote brine o izgledu mostarki – sunkissed

Ivan kaže da je najvažnija stvar kod pokretanja njihovog biznisa, koja se može primijeniti i na bilo koji drugi, istraživanje tržišta. Nakon toga je mnogo lakše kreirati strategiju kako učiniti svoju biznis ideju isplativom i održivom.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

  ')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img