Yep inkubatorVelika očekivanja od učešća tri ministra na konferenciji „Od vještina do napretka”...

Velika očekivanja od učešća tri ministra na konferenciji „Od vještina do napretka” u Švajcarskoj

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Elvir Kazazović, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević prisustvovali su danas prijemu kod predsjednika Švajcarske Johana Šnajder-Amana (Johannom Schneider-Ammann) u okviru Drugog međunarodnog kongresa o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci, koji se održava od 20. do 22. juna u Vinterturu u Švajcarskoj.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Od vještina do napretka – razmjena elemenata uspjeha”. Naglasak je na predstavljanju uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima za uspješnu realizaciju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Da je kongres organizovan na najvišem nivou pokazao je i veliki broj značajnih gostiju. Evropska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen je predstavila Evropsku agendu za vještine koja je lansirana ove godine, te je naglasila da je izazov vještina zajednički evropski izazov, a ne pitanje koje zemlje trebaju pojedinačno adresirati.

velika očekivanja od učešća tri ministra na konferenciji „od vještina do napretka” u švajcarskoj
Velika očekivanja od učešća tri ministra na konferenciji „Od vještina do napretka” u Švajcarskoj

Tokom Kongresa naglasak je na prezentaciji uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima koji su doveli do uspješne realizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke. Ispred delegacije Bosne i Hercegovine danas je pred skupom govorio Emir Dervišević ispred Programa Prilika Plus, osim kojeg na ovom događaju prisustvuje i menadžer Nikola Dragović.

Prilika je ovo za razmjenu i učenje na iskustvima nastalim u različitim obrazovnim sistemima širom svijeta kako bi se unaprijedio obrazovni sistem u Srpskoj, Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ministri Hadžović i Malešević su se tokom boravka u Švicarskoj susreli  s visokim dužnosnicima iz oblasti obrazovanja Švicarske i zemalja Evropske unije. U Bosni i Hercegovni nedostatak vještina kod radne snage, te sistemi njihovog sticanja predstavljaju veliki problem na tržištu rada, pa u samim tim i velika očekivanja od ovih sastanaka, kao i učešća ministara na konferenciji, a sa posebnim fokusom prenosa dobrih praksi u našu zemlju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img