Yep inkubatorYEP INKUBATOR POSLOVNIH IDEJA: Slasne mješavine sa medom iz Visokog

YEP INKUBATOR POSLOVNIH IDEJA: Slasne mješavine sa medom iz Visokog

Poljoprivredna proizvodnja „Malinica“ Visoko bavi se proizvodnjom malina i domaćih likera pod brendom „Kraljica“, a odnedavno u ponudi ima novu liniju proizvoda pod nazivom Medna apoteka. U pitanju je med sa različitim okusima i mješavinama odnosno  med sa crnom ili bijelom čokoladom, med sa orasima ili u kombinaciji sa raznim suhim voćem i sa začinima, kao i med sa koprivom i healthy mix.  Ideju o proširenju djelatnosti odnosno uvođenju nove linije proizvoda vlasnica brenda Malinica, Sabina Krivdić je realizirala kroz YEP inkubator poslovnih ideja.

      yep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokogyep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokog

Osnivačica ovog poslovnog poduhvata je  po zanimanju lektorica bosanskog jezika  i bivša novinarka. Kako ističe, i jedan i drugi posao su joj donosili mnogo stresa i nezadovoljstva te je iz navedenih razloga odlučila da nešto promjeni po pitanju vlastitog zaposlenja. Po jednom od novinarskih zadataka prisustvovala je organizovanoj promociji poljoprivrednih proizvoda prilikom čega ju je veoma zainteresovala navedena tema, a kako navodi, do sada nikada prije nije ništa uzgajala niti se bavila poljoprivredom. Prilikom istraživanja o ovoj temi shvatila je da u privrednoj grani poljoprivrede postoji dosta prilika ali i podsticaja koji olakšavaju bavljenje preduzetništvom. Slučajna okolnost dovela je do toga da je Sabinin sin u nasljedstvo dobio parcelu poljoprivrednog zemljišta te su odlučili na istoj zasaditi maline. Iz tog razloga je Sabina nazvala svoj obrt „Malinica“. Ubiranjem prvih plodova odlučila je da napravi liker od malina, te izvršila nabavku destilerije manjeg obima. Prilikom razmiš ljanja o širenju djelatnosti Sabina je saznala za mogućnost apliciranja za YEP inkubator poslovnih ideja i odlučila  da se prijavi sa novom linijom proizvoda, odnosno sa mješavinama od meda. 

      yep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokogyep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokog

Zašto baš med i mješavine? Istražujući šta bi novi proizvod mogao biti Sabina je došla na ideju da napravi mješavinu crne i bijele čokolade sa medom, gdje bi med bio prirodni zaslađivač umjesto šećera. Na YEP-ovoj obuci je stekla neophodna znanja za kreiranje kvalitetnog biznis plana, ali i čula vrijedna iskustva drugih preduzetnika  o svim prednostima i teškoćama koje bi je eventualno zatekle u daljem radu. Kako ističe, dosta joj je značila i finansijska podrška programa jer je, između ostalog, obezbjedila osnovnu sirovinu za proizvodnju odnosno med. Med kojeg nabavlja je kontrolisan od strane nadležnih institucija i u potpunosti domaći, što je jedna od veoma važnih stvari za ovu preduzetnicu. 

Sabina je već zaposlila jednu osobu, svoju prijateljicu na poslovima prodaje, promocije i organizacije distribucije proizvoda. S obzirom da posjeduje prethodno iskustvo na sličnim poslovima, ona vodi web shop i distribuciju, dok se Sabina bavi proizvodnim dijelom.

   yep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokogyep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokogyep inkubator poslovnih ideja: slasne mješavine sa medom iz visokog 

Prema Sabininom iskustvu, tržište hrane je zaista veliko i posao može da se širi jer uvijek ima prostora. Nove proizvode Malinice najčešće kupuju majke, koje ih nabavljaju zbog svoje djece koja baš i nisu zainteresovana da jedu običan med koji je vrlo bitan za njihovo zdravlje. No, kako ističe Sabina,  kada čuju da je tu čokolada ili voće, kada vide da je to neka mješavina drugačijih boja, zainteresuju se i rado jedu. Uprava ta atraktivnost okusa i izgleda je najveća prednost ovog proizvoda, koji u Bosni i Hercegovini  nema mnogo konkurencije. U narednom periodu, Sabina planira da proširi distributivnu mrežu, ulažući više vremena i energije u promociju, kako na sajmovima tako i putem društvenih mreža. Ističe kako joj je do sada online promocija najviše pomogla, jer je najveći broj kupaca saznao za proizvode „Malinice“ upravo preko interneta. Sabina kaže da ju je odluka da sama pokrene sopstveni biznis oslobodila stresa i usrećila više nego bilo koji posao do tada, i poručuje svima da bi trebali da se bave onim što najviše vole i što ih najviše interesuje.

Njihov moto je „U teglici je raj“ i „Med nikada nije bio slađi“.

Više informacija o PP Malinica kao i o proizvodima koje nudi možete pronaći na:

Malina  web: www.s-kraljica.ba

Malinica i Medna apoteka FB: mednaapoteka 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

 

 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP