back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Unikatne ženske torbe iz PuPi Bags radionice

YEP inkubator poslovnih ideja: Unikatne ženske torbe iz PuPi Bags radionice

Na području općine Lukavac, tačnije mjestu Poljice, mlada Samra Omerkić je prije godinu dana pokrenula vlastiti biznis oslanjajući svoju poslovnu ideju na izradu unikatnih ženskih torba pod brendom PuPi Bags. Ova preduzetnica izrađuje torbe već nekoliko godina unazad kao vid hobija. Kako sama ističe, često je šila odjevne predmete za sebe, izrađivala suknje od starih haljina i  kreirala unikatnu odjeću. Tako se desio i početak izrade torbica.  Jednu po jednu, Samra je počela da izrađuje sve više torbi. Torbe su se svidjele i djevojkama u njenom okruženju te je počela da ih poklanja. Vremenom su postale izuzetno tražene te je Samra odlučila da osnuje obrtničku radnju pod nazivom PuPi Bags. Na taj način je svoj hobi pretvorila u biznis i kreirala brend koji je prepoznatljiv u okruženju. U početku je Samri trebao skoro cijeli jedan dan da napravi jednu torbicu, no vrijednim radom, sticanjem iskustva i vještina došla je do povećanja efikasnosti, pa joj tako sada za izradu jedne torbice nije potrebno više od 2 sata.

Prilikom razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa čula je za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području općine Lukavac zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Lukavac. Samra je odlučila da se prijavi jer su joj u tom trenutku najveći izazov predstavljali nabavka šivaćih mašina te izrada kvalitetnog biznis plana s obzirom da je  već tada imala gotov proizvod koji je bio tražen na tržištu. Kako sama kaže, zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uspjela je da opremi svoju obrtničku radnju, ali isto tako i da kroz edukacije i treninge unaprijedi preduzetničke vještine i izradi biznis plan.  Povezivanje sa drugim preduzetnicima joj je, također, puno značilo, jer je mogla iz prve ruke da sazna o svim različitim prednostima ali i problemima sa kojima se susreću preduzetnici u Bosni i Hercegovini. U sklopu inkubatora upoznala je i kolegu Mirzu Mujagića sa kojim ja zajednički pripremila biznis plan i koji je doprinijeo njenoj poslovnoj ideji u oblasti marketinga i upravljanja poslovnim poduhvatom.

Trenutno u svom asortimanu proizvoda, PuPi Bags svojim klijentima nudi ženske torbice različitih veličina i dizajna. Svaka torbica je unikatna i rijetko se dešava da se proizvedu dvije iste torbice. Prema riječima preduzetnice to je, pored kvaliteta izrade i modernog dizajna, najveća prednost njenih torbica u odnosu na konkurenciju. Prilikom izrade torbi koristi se uglavnom eko koža, mada ima i modela koji se izrađuju od kože. Trenutno su izuzetno popularni zmijski i šareni printovi, i dosta primjeraka sa ovim dezenima možete naći u asortimanu PuPi Bags. Modele torbica Samra naziva ženskim imenima – Hana, Rania, Una, Ana, Iris, Diva samo su dio PuPi Bags kolekcije. Cijene torbica variraju u zavisnosti od veličine, korištenih materijala i „težine“ izrade, ali su svakako prilagođene tržištu, odnosno kupovnoj moći stanovnika Bosne i Hercegovine. Sve torbice se dostavljaju u specijalno dizajniranim i brendiranim vrećicama ili poklon kutijama.  Proizvodi PuPi Bags brenda se plasiraju na tržište isključivo putem online prodaje a preuzimanje kupljenih torbica se vrši ili lično ili putem brze pošte.  PuPi Bags torbice moguće je pronaći i na OREA bazaar platformi.

Samra je za sada zadovoljna razvojem svojeg brenda, potražnja polako ali sigurno raste, a ona se u narednom periodu želi posvetiti proširenju asortimana ručno rađenih torbi. Trenutno se torbe proizvode u nekoliko različitih veličina i sa različitim dizajnom i materijalima, no Samrin plan je da uvede u ponudu i ženske ruksake, ali i muške torbice. U svakom slučaju, one će se stilski razlikovati od konkurencije, jer Samra u svakom trenutku želi svojim klijentima da ponudi nešto novo, unikatno. Upravo u toj autentičnosti i originalnosti, Samra vidi prednost svog brenda u odnosu na ostale koji su prisutni na tržištu. Sa proširenjem proizvodnog asortimana doći će i zapošljavanje dodatnih osoba,  a u cilju je i proširenje na cjelokupno tržište Bosne i Hercegovine, kao i proširenje na zemlje u regionu.

Iako je studirala farmaciju, Samra je oduvijek željela da se bavi nekim kreativnim poslom, jer je to dio njene ličnosti. Svoju kreativnost nikada nije sputavala i samim tim je uspjela da ju razvije maksimalno. To je od izuzetne važnosti za sve mlade ljude, jer kako sama kaže, ako ljudi ne rade na svom ličnom razvoju, ne mogu ni da očekuju neki napredak, a samim tim ni zadovoljstvo u radu. Mladim preduzetnicima bi poručila da vjeruju u sebe i da budu veoma uporni u ostvarivanju svojih ciljeva, koliko god se oni možda činili nedostižnim. Preduzetništvo nije lagan, ali je zato veoma inspirativan i interesantan karijerni poziv, ističe na kraju ova mlada preduzetnica.

Više informacija o poslovnom poduhvatu PuPi Bags možete pronaći na:

PuPi
Bags FB: PuPi Bags

PuPi
Bags Insta: pupibags

Projekat
zapošljavanja mladih (YEP)
 koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30
lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj
poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP
inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa.
Podršku mladim preduzetnicima nastavlja
 Investicijska
fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP