Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Almedinin put od bilo kakvog posla do asistenta

YEP priča o uspjehu: Almedinin put od bilo kakvog posla do asistenta

Iz vezirskog grada, svoju priču o uspjehu je podijelila sa nama Almedina Hatarić, koja je uprkos izvanrednim uspjesima tokom studija također se susrela sa problemom pronalaska posla, te je jedna od učesnica Kluba za traženje posla Travnik koja danas radi na matičnom Univerzitetu, kao asistentica iz oblasti Telekomunikacija.

“Kroz četiri godine studija bavila sam se istraživanjem sa područja informacionih sistema kao i telekomunikacija. Objavila sam nekoliko naučno-istraživačkih radova iz oblasti IT-a na međunarodnim konferencijama koje je organizovao Internacionalni Univerzitet Travnik.

Nakon završenog fakulteta odlučila sam da tražim posao, ako ne u svojoj struci, onda „bilo šta“. Zazvonio je telefon, i sa druge strane se čuo umiljati glas voditeljice Kluba za traženje posla koja radi u Birou Travnik. Objasnila mi je proceduru i pozvala me da se pridružim klubu, na šta sam ja i pristala.”

Prema tvom mišljenju zasto je Klub potreban i koristan za mlade nezaposlene?

“Danas je mnogo mladih osoba koji ne znaju sastaviti svoju biografiju, motivaciono pismo, molbu itd. Nažalost, ni sama nisam vjerovala u ovo dok nisam upoznala takve osobe. Ali nije sve tako crno. Baš iz ovog razloga postoji Job Klub, koji pruža podršku mladima da se bolje prezentuju na tržištu rada i iskoriste neke od mogućnosti koje se pružaju.

Kakve savjete imaš za druge mlade koji traže posao?

Draga omladino nije sve tako crno ako nakon završene srednje škole ili fakulteta ne nađete posao. I ja sam čekala godinu dana od diplomiranja, do zaposlenja. Imala sam zlatnu plaketu Univerziteta, pa sam opet čekala na zaposlenje. Predlažem vam da se u svojim gradovima raspitate o Job Klubovima. Prođete edukaciju od dvije sedmice. Naučite kako napisati CV, motivaciono pismo, molbu i td. Kroz Job  Klub ćete saznati za mnoge portale koji objavljuju konkurse za posao, a niste znali ni da postoje. U Job Klubu ćete upoznati mnogo novih prijatelja, osoba iz različitih branši, koji vam mnogu pomoći u traženju posla preko svojih prijatelja, i samim tim tako širite svoju mrežu. A „mreža“ je mnogo važna u ovakvim situacijama.”

Inače Almedina je član folklora KUD Borac već 15 godina, a u slobodno vrijeme se bavi programiranjem, te je kroz takmičenje “Hackathon-zajedno postižemo više” koje je održano na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu prošle godine, sa svojim timom osvojila prvo mjesto za aplikaciju “Catch the bus”.

almedina-5

  ')}

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP