Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Odabrao sam posao koji je kreativan i koji...

YEP priča o uspjehu: Odabrao sam posao koji je kreativan i koji ne podrazumijeva rad u kancelariji

Projekat Urbane poljoprivrede koji se realizuje na području općine Novi Grad već je rezultirao pokretanje poljoprivredne proizvodnje, ali i zapošljavanju mladih ljudi. Godinama su aktuelne primjedbe na upisne politike koje nisu usaglašene sa potrebama tržišta rada, a tom stanju doprinosi i sklonost mladih da biraju “popularna” i jednostavnija zanimanja za koja ne treba uložiti mnogo truda. Potpuno suprotan primjer je mladi Adnan Šabanović, diplomirani inžinjer hortikulture koji radi na Oglednoj farmi “Mojmilo” u sklopu projekta urbana poljoprivreda, a kao zaposlenik preduzeća Lokom. 

“Po završetku srednje škole bio sam jako neodlučan šta studirati. Razmišljao sam kao i većina mojih vršnjaka o ekonomiji, pravu… ali znao sam da su to sve poslovi vezani za kancelariju i za konstantno sjedenje, a ja se baš i nisam pronalazio u tome. Druga zamisao mi je bila Građevinski fakultet, ali brzo sam odustao od toga po saznanju da na Šumarskom fakultetu u Sarajevu postoji odsjek hortikultura. Posao diplomiranog inžinjera hortikulture je veoma kreativan i raznolik. Možemo se baviti proizvodnjom, uređenjem, održavanjem i projektovanjem zelenih površina, što mi se jako sviđa  jer u takvom zanimanju može doći do izražaja moja kreativnost”, ističe mladi Adnan. 

img_20170803_091954 “Tokom studiranja postao sam član UITH (Udruženje inžinjera i tehničara hortikulture). Sa udruženjem sam učestvovao u mnogim projektima koji su bili jako bitni za sticanje prvog iskustva u poslu kojim ću se baviti u budućnosti. Također član sam i eko volontera Općine Novi Grad Sarajevo i redovno se odazivam aktivnostima koje općina sprovodi u očuvanju ekologije i životne sredine. Kao student radio sam mnogobrojne poslove preko studentskog servisa, npr. u firmama Orbico d.o.o. i All Ain d.o.o. Sarajevo. Po sticanju diplome počeo sam raditi u Federalnom zavodu za poljoprivredu gdje sam bio angažovan po ugovoru o djelu na eksperimentalnom poligonu zavoda. Tu sam stekao dosta iskustva o proizvodnji i kontroli poljoprivrednih kultura i cvijeća.” Mladima je otežano zaposlenje nakon završenog školovanja najviše zbog visokih kriterija koje poslodavci postavljaju tražeći radno iskustvo u struci, a istovremeno sistem obrazovanja kao i poslodavci ne omogućavaju mladima praksu i sticanje radnog iskustva tokom ili odmah nakon obrazovanja. 

Upravo zbog te činjenice, Adnan koji je stekao iskustvo u različitim firmama i Zavodu, pripravnički staž je tek ostvario u preduzeću JP Lokom d.o.o. i to nakon mnogobrojnih pokušaja u drugim firmama. 

“Na ovoj ukazanoj prilici zahvalan sam Upravi preduzeća koja je dala šansu mladom čovjeku da napravi prvi korak ka zapošljavanju”, ističe Adnan, i to ujedno zahvaljujući Projektu Urbane poljoprivrede kojeg provode Općina Novi Grad, Projekat zapošljavanja mladih YEP putem GOPA Predstavništva i JP Lokom d.o.o. u sklopu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Projekat se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, sezonskog cvijeća i plasteničkom  proizvodnjom i tako Adnan dobija prvo zvanično zaposlenje u struci.
“U današnje vrijeme teško je doći do zaposlenja, ali mladima bih preporučio da ne budu pasivni i da dosta toga zavisi od nas samih, jer svojom upornošću, trudom i zalaganjem dosta dobrog možemo učiniti za sebe”, poručuje Adnan.

  ')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img