back to top
Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Odabrao sam posao koji je kreativan i koji...

YEP priča o uspjehu: Odabrao sam posao koji je kreativan i koji ne podrazumijeva rad u kancelariji

Projekat Urbane poljoprivrede koji se realizuje na području općine Novi Grad već je rezultirao pokretanje poljoprivredne proizvodnje, ali i zapošljavanju mladih ljudi. Godinama su aktuelne primjedbe na upisne politike koje nisu usaglašene sa potrebama tržišta rada, a tom stanju doprinosi i sklonost mladih da biraju “popularna” i jednostavnija zanimanja za koja ne treba uložiti mnogo truda. Potpuno suprotan primjer je mladi Adnan Šabanović, diplomirani inžinjer hortikulture koji radi na Oglednoj farmi “Mojmilo” u sklopu projekta urbana poljoprivreda, a kao zaposlenik preduzeća Lokom. 

“Po završetku srednje škole bio sam jako neodlučan šta studirati. Razmišljao sam kao i većina mojih vršnjaka o ekonomiji, pravu… ali znao sam da su to sve poslovi vezani za kancelariju i za konstantno sjedenje, a ja se baš i nisam pronalazio u tome. Druga zamisao mi je bila Građevinski fakultet, ali brzo sam odustao od toga po saznanju da na Šumarskom fakultetu u Sarajevu postoji odsjek hortikultura. Posao diplomiranog inžinjera hortikulture je veoma kreativan i raznolik. Možemo se baviti proizvodnjom, uređenjem, održavanjem i projektovanjem zelenih površina, što mi se jako sviđa  jer u takvom zanimanju može doći do izražaja moja kreativnost”, ističe mladi Adnan. 

img_20170803_091954 “Tokom studiranja postao sam član UITH (Udruženje inžinjera i tehničara hortikulture). Sa udruženjem sam učestvovao u mnogim projektima koji su bili jako bitni za sticanje prvog iskustva u poslu kojim ću se baviti u budućnosti. Također član sam i eko volontera Općine Novi Grad Sarajevo i redovno se odazivam aktivnostima koje općina sprovodi u očuvanju ekologije i životne sredine. Kao student radio sam mnogobrojne poslove preko studentskog servisa, npr. u firmama Orbico d.o.o. i All Ain d.o.o. Sarajevo. Po sticanju diplome počeo sam raditi u Federalnom zavodu za poljoprivredu gdje sam bio angažovan po ugovoru o djelu na eksperimentalnom poligonu zavoda. Tu sam stekao dosta iskustva o proizvodnji i kontroli poljoprivrednih kultura i cvijeća.” Mladima je otežano zaposlenje nakon završenog školovanja najviše zbog visokih kriterija koje poslodavci postavljaju tražeći radno iskustvo u struci, a istovremeno sistem obrazovanja kao i poslodavci ne omogućavaju mladima praksu i sticanje radnog iskustva tokom ili odmah nakon obrazovanja. 

Upravo zbog te činjenice, Adnan koji je stekao iskustvo u različitim firmama i Zavodu, pripravnički staž je tek ostvario u preduzeću JP Lokom d.o.o. i to nakon mnogobrojnih pokušaja u drugim firmama. 

“Na ovoj ukazanoj prilici zahvalan sam Upravi preduzeća koja je dala šansu mladom čovjeku da napravi prvi korak ka zapošljavanju”, ističe Adnan, i to ujedno zahvaljujući Projektu Urbane poljoprivrede kojeg provode Općina Novi Grad, Projekat zapošljavanja mladih YEP putem GOPA Predstavništva i JP Lokom d.o.o. u sklopu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Projekat se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, sezonskog cvijeća i plasteničkom  proizvodnjom i tako Adnan dobija prvo zvanično zaposlenje u struci.
“U današnje vrijeme teško je doći do zaposlenja, ali mladima bih preporučio da ne budu pasivni i da dosta toga zavisi od nas samih, jer svojom upornošću, trudom i zalaganjem dosta dobrog možemo učiniti za sebe”, poručuje Adnan.

 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP