GeekIsplati li se investiranje u Bitcoin?

Isplati li se investiranje u Bitcoin?

Bitcoin je dizajniran sa namerom da postane međunarodna valuta koja će zameniti državne, fizičke valute. Danas pišemo na temu investiranje u Bitcoin.

Od osnivanja Bitcoin-a 2009. godine, pretvorio se u vrlo nestabilnu imovinu za investiranje koja se može koristiti za transakcije, ali u zadnje vreme ova valuta je sve jača i jača, a naznake da će oslabiti jednostavno nema.

Zato se investiranje u Bitcoin u ovom trenutku čini kao odlična ideja, pogotovo nakon svih dešavanja nakon 2020. godine. Naravno, svako investiranje je rizično, pa tako i u Bitcoin.

Što se tiče ulaganja u Bitcoin i uspeha u poslu, to zavisi od vašeg apetita za rizikom. Bitno je takođe uvek biti informisan i naučiti što više o celoj priči pre ulaska u nju a pogotovo o opasnostima na koje možete naići.

Šta je Bitcoin?

Svaki bitcoin je jedinstvena računarska datoteka koja se čuva u digitalnom novčaniku na računaru ili pametnom telefonu. Da biste razumeli kako kriptovaluta funkcioniše, navešćemo par stavki koje će sve pojasniti:

Blockchain

Bitcoin se napaja kodom otvorenog koda poznatim kao blockchain, koji stvara zajedničku javnu knjigu. Svaka transakcija je „blok“ koji je „vezan“ za kod, stvarajući trajni zapis svake transakcije. Blockchain tehnologija je u srcu više od 6.000 kriptovaluta koje su usledile nakon Bitcoin-a.

Privatni i javni ključevi

Bitcoin novčanik sadrži javni i privatni ključ, koji zajedno omogućavaju vlasniku pokretanje i digitalno potpisivanje transakcija, pružajući dokaz o autorizaciji.

Rudari bitkoina

Rudari ili članovi peer-to-peer platforme nezavisno potvrđuju transakciju pomoću brzih računara, obično u roku od 10 do 20 minuta. Rudari su plaćeni u bitkoinima za svoj trud.

investiranje u bitcoin
Bitcoin radi na sustavu blockchain, koji donosi potpunu sigurnost

Sigurnost

Posedovanje Bitcoina i njegova sigurnost može delom da znači od vas a delom od toga ko vam čuva novac, kao i sa fizičkim valutama. Ukratko, Bitcoin-i se mogu čuvati u dve vrste digitalnih novčanika:

Third-party wallet

Digitalna valuta se čuva na cloud-u, na pouzdanoj berzi ili dobavljaču i pristupa joj se preko računarskog pregledača, radne površine ili aplikacije za pametni telefon. U ovom slučaju, imate nešto što se zove hot wallet i njegova sigurnost delimično zavisi od toga koliko je sigurna banka.

Personal wallet

Šifrovani prenosni uređaj sličan mini uređaju koji vam omogućava da preuzmete i nosite svoje bitkoine. U ovom slučaju imate cold wallet i sve zavisi od vas. Morate uvek i u svakom trenutku čuvati vaš kod za pristup vašim bitcoinima, niko drugi ga ne može znati, ali je problem ako ga izgubite, jer u ovom slučaju nemate podršku i nikakav način da ga vratite.

Ulaganje u Bitcoin

Ono što je najbitnije istaći jeste da Bitcoin, nakon 2020. godine, doživljava ogroman rast i ulaganje u ovu valutu je ove godine bilo izrazito isplativo. Samo u periodu od Januara do Marta 2021. godine, ova valuta je dobila preko 70% povećanu vrednost! Bitcoin je sada izuzetno rasprostranjen i njime možete plaćati sve od kafe do kuće, a većina država i biznisa počinje sve više da mu veruje.

Jedan od načina koji možete uložiti u Bitcoin je kupovina virtuelnog novčića ili delića novčića putem aplikacija za trgovanje kao što je Coinbase. U većini slučajeva za otvaranje računa moraćete da navedete lične podatke, a zatim deponujete novac koji ćete koristiti za kupovinu bitkoina. Kripto portal donosi brojne tekstove vezane za sigurnost trgovanja kriptovalutama kao i brojne tekstove koji vam mogu biti od koristi pri donošenju odluka.

Biće tu, naravno, i nekoliko naknada, kao što su naknade za transakcije, naknade za depozite, naknade za povlačenje, naknade za trgovanje i naknade od strane same države u kojoj živite u smislu plaćanja poreza na dobit.

Naš savet je da informisanost uvek treba da bude na visokom nivou pa je ovaj portal naša najtoplija preporuka. Ovde, pored svega što vam može značiti od informacija, imate i detaljan opis kako pristupiti investiranju u Bitcoin, koje su prednosti i mane, koje su najnovije vesti iz ovog virtuelnog sveta i takođe neke benefite pri kupovini samog bitcoina.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP