back to top
GeekKako se koristi vaservaga?

Kako se koristi vaservaga?

Popularna vaservaga ili drugog naziva Libela je geodetski mjerni instrument koji služi za postavljanje osi u vertikalan ili horizontalan položaj. Osim te primjene koristi se i kao geodetski pribor.

Kako se koristi vaservaga?

Namještaj i ostali objekti, zbog ravnoteže ali i iz estetskog razloga, ne možemo postavljati proizvoljno. Kako bi se namještaj i ostale elementi postavili u ravnini, neophodna vam je vaservaga. Korištenje ovog alata ne oduzima puno vremena, a rezultati su odmah jednako vidljivi, a isto tako i korisni.

Sama vaservaga ili libela je izrađuje se od metala ili tvrde plastike. Dio koji prikazuje da li je objekt u ravnini, obično je zelene ili žute boje. Unutar tog dijela nalazi se mjehurić koji vam pomaže očitati ravnotežu odnosno neravnotežu određenog objekta.

Cjevasta ili cilindrična vaservaga sastoji se od staklene ili plastične cijevi napunjene zagrijanim metilalkoholom, etilalkoholom ili sumpornim narkoznim eterom i po dužini ugrađene u metalni okvir raznih konstrukcija. Poslije hlađenja tečnosti u cijevi ostaje mali bezvazdušni prostor (mjehur). Pomjeranje mjehura u cijevi preko gravirane skale daje indikaciju o nagnutosti vage i objekta mjerenja uz koji je prislonjena.

Okrugla, centrična ili dozna vaservaga ima posudu u obliku zatvorenog uspravnog cilindra sa gravanim staklenim poklopcem u obliku koncentričnih krugova. Centralni mjehur ostaje u centru samo ako je vaga u savršenom dvodimenzionalnom horizontalnom položaju.

Korištenje vaservage vrlo je jednostavno. Sve što treba napraviti jeste postaviti vaservagu uzduž objekta za kojeg želite znati da li je postavljen u ravnoteži. Ako se mjehurić unutar libele nalazi između dvije vertikalne crtice, vaš objekt je postavljen u ravnoteži.

kako se koristi vaservaga
Ravnoteža

U situaciji kad se mjehurić nađe u lijevoj pregradici, tada je objekt koji se provjerava nakrivljen u desno. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema lijevo. Tada će se mjehurić naći u centru i objekt će biti u ravnoteži.

Ako se mjehurić nađe u desnoj pregradici, objekt je nakrivljen u lijevo. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema desno. Mjehurić će se tada naći između dvije pregrade te će objekt biti u ravnini.

Bez obzira na to koji objekt provjeravate, vaservagu možete postaviti horizontalno ili vertikalno, a njezin princip rada bit će isti.

Dok uz pomoć libele tj. vaservage postavljate predmete, koristite nešto čime ćete označiti poziciju ili liniju koju ste dobili kad se mjehurić vage našao između dvije pregradice tj. na sredini. Pozicija ili linija koju označite, pomoći će vam da pravilno namjestite predmet ili objekat koji planirate.

Postoje i digitalne i laserske vaservage. Laserske vaservaga bacaju svoj svjetlosni snop na objekt koji se želi provjeriti. Rezultat se također očitava uz pomoć mjehurića kao i kod klasičnog alata. Kod laserskog očitavanja nije potrebno označiti ravninu jer svjetlosne zrake su oznaka same po sebi, no treba pripaziti da usmjerenost zrake ne upada u oči.

kako se koristi vaservaga
Laserska vaservaga

Uz klasične i laserske libele, postoje i libele koje istovremenu služe funkciji libele, ali i funkciji uglomjera pa se takve libele nazivaju libele s uglomjerom.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP