Biznis savjetiKako uštediti novac uz pomoć koverti

Kako uštediti novac uz pomoć koverti

Kako uštediti novac, sigurno se pitate krajem svakog mjeseca. Ako googlate sigurno ćete naći mnogo dobrih (i manje dobrih savjeta).

Mi vam danas predstavljamo najpoznatiji način uštede novca i to uz pomoć koverti. Iako se čini jako jednostavno, čuvanje novca u kovertama može biti od velike pomoći.

Kako samo ime govori, ovdje se radi o određivanju budžeta za različite troškove koristeći koverte kako se ne bi prekoračio dozvoljeni budžet. Da bi se počelo sa ovim načinom uštede potrebno je utvrditi mjesečni budžet i troškove.

Neki su lagani kao na primjer plaćanje rate stana , otplata automobila, dok drugi zahtjevaju pažljivo planiranje kao što je kupovina i hitni fondovi.

kako uštediti novac
Kako uštediti novac?

Odlučite koji je najefikasniji način kako uštediti novac

Jednom kada je budžet isplaniran, osoba mora odlučiti kako će ga na najefikasniji način raspodijeliti. Nekima je najlakše koristiti koverte, pogotovo osobama koje više vole raditi sa novcem. Razni programi i tabele su takođe korisne kada je ovo u pitanju.

Savjetuje se svaki mjesec davati imena kovertama i stavljati određeni novac u njih. Osoba može imati desetine koverata pa se savjetuje pisanje šta je i koliko novca je u koverti. Kada dođe vrijeme plaćanja računa, samo se uzme određena koverta ili novac iz nje.

Fizičkim razdvajanjem novca u individualne budžete osoba sama sebi pomaže da pokrije sve mjesečne troškove. Ponekad se zna desiti da se jedan račun provuče i ne plati, ali sa ovim sistemom to je nemoguće.

kako uštediti novac
Kako uštediti novac?

Kako uštediti novac ako živite luksuznije

Ovaj sistem takođe pomaže da se identifikuju područja u kojima se može sačuvati novac. Oni koji jedu po restoranima njihovi troškovi su viši, a kako bi se oni smanjili savjetuje se ulaganje u kovertu za kupovinu namirnica. Na ovaj način će se sačuvati novac i jesti zdravo.

Savjetuje se i jedna dodatna koverta za hitne slučajeve i za iznenadne popravke auta i slične stvari. Svakog mjeseca savjetuje se odlaganje određenog iznosa novca u tu kovertu i trošenje tog novca iz nje samo kada je to potrebno.

Najpoznatiji način uštede novca uz pomoć koverti je jako popularan jer je ljudima tako lakše da se pridržavaju svog budžeta, dok neki koji rade sa platama i direktnim depozitima više vole različite programe i tabele.

kako uštediti novac
Kako uštediti novac?

Kako uštediti novac ako živite luksuznije

Svako voli da troši novac, da ima lijepe stvari, skupocjeno auto, odjeću i slično. Da li je stvarno sve to potrebno jednoj osobi koja se nalazi u krizi sa novcem?

Kako bi bilo da se, na primjer, sačeka koja godina, a novac nakupi? Ako je osoba bez posla, ušteda novca je jedina stvar koja će joj pomoći da koliko toliko kontroliše svoje finansije.

U današnje vrijeme sve više i više ljudi siječe svoje troškove kako bi sačuvali novac za teška vremena.

Postoji nekoliko načina kako sačuvati novac, a jedan od načina je i da se uštedi preko različitih kupona koji se mogu pronaći u obližnjim prodavnicama ili na različitim sajtovima. Preko ovih kupona može se ostvariti veliki popust, koji je idealan jer je u pitanju ušteda novca.

kako uštediti novac
Kako uštediti novac uz pomoć koverti

Jedan od najboljih načina uštede je planiranje unaprijed. Planiranjem unaprijed osoba neće potrošiti sav svoj novac jer će izračunati koliko joj je tačno potrebno. Međutim, čak i ako je cijena skuplja uvijek će se tražiti neka alternativa.

Alternativa može biti kupovina drugog proizvoda, kupovina iz neke druge, jeftinije prodavnice, ili kupovina na rasprodaji ili uz pomoć kupona.

Kada se planira unaprijed, potrebno je i uraditi malo istraživanje. Nisu svi proizvodi ili usluge iste, pa je zbog toga potrebno upitati se nekoliko pitanja:

Da li je jeftinije u drugoj prodavnici?
Da li je jeftinije ako se naručuje preko interneta?
Da li možda postoji kupon za to?
Da li će rasprodaja brzo?
Da li stvarno potreban taj proizvod?
Planiranjem unaprijed i vođenjem svojih troškova osoba će uštediti novac. Čak će i saznati više informacija o različitim rasprodajama, što svakako treba iskoristiti. Kako mjeseci prolaze osoba će postati pravi profesionalac što se tiče uštede novca i budžeta.

Savjeti oko uštede novca za teška vremena su uvijek dobri jer kada dođu crni dani osoba će ih prevazići bez stresa i frustracija koje se znaju javiti kada nastanu problemi sa novcem.

Znate da postoji više različitih načina kako kupiti Bitcoin. Sa svakom od tih metoda brzo i jednostavno možete doći do svoje količine Bitcoina koju možete koristiti za plaćanje. Više o tome možeter pročitati u članku sa naslovom “Jednostavno kupite Bitcoine“.

kreativni način zarade kako uštediti novac
Kako uštediti novac uz pomoć koverti

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP