back to top
Online zaradaKako zarađuju YouTuberi

Kako zarađuju YouTuberi

YouTube je danas postao ozbiljan posao koji vam može donijeti mnogo novca, a evo kako zarađuju youtuberi

Svijet je apsolutno poludio za činjenicom da možete postati poznati iz vlastite sobe i pri tome dobro zaraditi. Tako da i sve više i više djece kao karijeru navodi da želi postati YouTuber.

Međutim kako zarađuju YouTuberi, kolika im je zarada i kako ostvariti što bolju zaradu. Ovo su pitanja kojima ćemo se danas baviti i na koja ćemo vam dati odgovor.

Nadamo se da će vam ovo pomoći da će vas motivisati da i vi postanete YouTuber, te na taj način izrazite svoju kreativnost, a pri tome da zaradite kvalitetnu svotu novca.

7 youtube kanala za poduzetnike
Zarada youtube kanala jen u talno opadanju!

Zarada novca na YouTube Balkan 2022. godine

Glavni način preko kojeg YouTube plaća kreatorima je preko CPM – a. Jednostavno rečeno CPM jeste količina novca koju će kreatori dobiti na 1000 pregleda.

On može varirati između 0.1 i 4 eura, a na njega utiču mnogi faktori. Glavni faktori su: država iz koje pregledi dolaze, tip videa, cijena određenih reklama, prisustvo AdBlock – a.

Kako bi najbolje iskoristili CPM zaradu morate pratiti algoritam. Naime YouTube algoritam je glavni razlog zašto određeni video dostigne 1000 pregleda, a drugi video par miliona i završi u trendingu.

Da bi ostali relevantni i da bi zaradili što više novca morate pratiti algoritam i prilagođavati se trendovima koje ovaj algoritam voli.

kako zarađuju youtuberi
Kako zarađuju YouTuberi zarada youtubera u Srbiji

Uloga YouTube mreže i YouTube zarada

Prije same zarade i primanja novca od strane YouTubea morate se učlaniti u partnerski program.

Većina YouTubera koristi AdSense za naplatu svoje zarade putem YouTube kanala jer je ovo najbolja varijanta.

U prošlosti smo imali mreže kao što su Machinima koji su se takmičili s AdSense programom i imali su mnogo YouTubera pod svojim vodstvom međutim u borbi s Google – om su jednostavno posustali.

Činjenica je da Google AdSense uzima čak 40 % provizije od vaše ukupne zarade. Međutim AdSense vam nudi najbolje reklame i aktivno se trudi da vaš sadržaj promoviše koliko je to moguće.

kako zarađuju youtuberi
YouTube zarada u Hrvatskoj – Koliko zarađuju youtuberi kao Omco

Ako ne želite u ovaj posao da uđete samostalno nego želite da iza vas stoji određena kompanija onda vam preporučujemo da je pronađete.

Možda ćete baš vi kreirati kvalitetan ugovor s kompanijom koja će vas predstavljati i koja će od YouTube tražiti maksimalnu količinu novca za vaš trud i rad.

Ipak kada se radi o ovim kompanijama dobro čitajte sitna slova u ugovoru jer je mnogo kompanija prevarilo Youtubere i postavilo ih u ugovore koji su dugi 10 ili 20 godina, a gdje YouTuber zarađuje 20 ili 30 % ukupne zarade.

Zarada na YouTube CPC i CPV

CPC zarada odnosno „cijena po kliku“ podrazumijeva onu zaradu kada oglašivač odluči da vam plaća po kliku. Dakle, ako ključna riječ ima CPC u iznosu od recimo 4 eura i neko klikne na tu reklami vi ćete dobiti 4 eura za svaki individualni klik.

Obično se ove reklame pojave na donjem dijelu ekrana tokom videa, a mogu se prikazati i kao iskačući prozorčići s desne strane ekrana.

Za ovaj način zarade veoma je važan vaš odnos s publikom i veoma je bitno da publika prati ono što im govorite. Ako vam vjeruju i podržavaju vas nećete imati problem s klikovima koji su vam potrebni za zaradu.

CPV zarada je kada oglašivač plaća vaš rad po broju pregleda. Jedan pregled označava da je neko reklamu pogledao duže od 30 sekundi ili polovinu cijele reklame u zavisnosti od toga šta se prvo desi.

Ako oglašivač odabere ovaj tip oglašavanja, gledalac može pogledati video 100 puta ali se to neće naplatiti. ž+

Dakle, oglašivač plaća samo kada se željena akcija dogodi na reklami. Bez obzira da li je to klik ili pregled ili pola pregleda vi dobijate novac na osnovu dogovora koji postignete s oglašivačem.

Ovo su načini na koji YouTuberi zarađuju iako vam ne možemo dati punu i jasnu sliku koja se tiče same svote koju zarađuju dali smo vam brojeve kojima možete sami donijeti grubu računicu.

Pročitajte i ove ideje za online zaradu

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP