back to top
Geek(VIDEO) Robot koji hoda i puca, sada i pliva

(VIDEO) Robot koji hoda i puca, sada i pliva

Vision 60 robota bismo mogli nazvati “Spotom na adrenalinu”, jer je znatno izdržljiviji od Boston Dynamicsovog “psića”, brže hoda i trči a može nositi i oružje.

Sada mu je njegov proizvođač Ghost Robotics odlučio pružiti novu sposobnost, plivanje, pa je postao prvi četveronožni amfibijski robot na svijetu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Osnovni model robota težine od 51 kg, može se kretati po neravnom terenu, sprintati brzinom od 3 metra u sekundi, nositi teret težine do 10 kg i funkcionirati 3 sata s jednim punjenjem baterija, navodi Vidi.

Vision 60 je prije bio vodootporan po IP67 standardu, što znači da je mogao izdržati na dubini od 1 metra 30 minuta, a sada su ga “obukli” u Nautical Autonomous Unmanned Tail (NAUT) modul kompanije Onyx Industries, uz čiju pomoć je postao prava amfibija.

Plivajućem modulu energiju može pružati vlastita ili Visionova baterija. Aluminijski modul robotu dodaje 0,9 kg težine, dodatna baterija još 1,4 kg, a uz pomoć “jet-drive” pogona u stanju je plivati (ploviti) brzinom od 5,6 km/h.

(VIDEO) Robot koji hoda i puca, sada i pliva Noob.ba.

www.noob.ba

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP