Career Days 2018

Career Days – prvi dan moje karijere

U prošlom blogu ste mogli da pročitate nešto više o tome kako izgleda Career Days i šta vas očekuje ove godine na sajmu. Da bismo vam to još približili, pitali smo 2 devojke koje su učestvovale na sajmu kakve je utisak na njih ostavio Career Days.

sanja tripkovic

Zdravo! Ja sam Sanja Tripković, student Ekonomskog fakulteta. Ja sam neko ko ne odustaje od svojih ciljeva i teži ka ostvarenju istih. Svoje slobodno vreme koristim za učenje stranih jezika, pored fakulteta mogu reći da mi je to prioritet.

 

 

 

-Sanja, kako si čula za sajam praksi i zapošljavanja , Career Days, koji organizuje studentska organizacija AIESEC?

Za Career Days sam čula od drugarice. Na fakultetu sam kasnije videla da promovišu sajam, prišla sam štandu i nešto više se informisala u vezi samog događaja.

-Šta te je privuklo da dođeš baš na Career Days, kad danas postoji još mnogo drugih sajmova?

Career Days me je privukao prvenstveno zbog mogućnosti intervjua na samom događaju, zbog toga što je na jednom mestu više kompanija koje nude praksu i posao mladim ljudima, takođe sam čula jako dobre kritike od studenata koji su bili na sajmu prethodne godine.

Moram naglasiti da je sajam bio baš u pravo vreme za mene, jer se završio oktobarski ispitni rok i baš sam želela da nađem praksu ili posao, i Career Days se pokazao kao pravo mesto za to.

-U kojoj kompaniji si dobila posao i na kojoj poziciji trenutno radiš?

Posao sam dobila u Silver Bell Group, na poziciji account manager-a. Posao sam dobila tako što sam ostavila CV na štandu. Firma me je kasnije kontaktirala.

-Da li te je kontaktirala još neka kompanija?

Dobila sam ponudu i za praksu u Societe Generale. S obzirom na to da volim strane jezike, odlučila sam da prednost dam kompaniji Silver Bell Group.

-Da li je Career Days ispunio tvoja očekivanja?

Career Days je ispunio sva moja očekivanja. Mislim da je ovaj sajam zapošljavanja jedinstvena prilika za studente da pronađu odgovarajuću praksu ili posao.

-Da li imaš neku poruku za studente i posetioce Career Days sajma?

Ono što bih preporučila svim posetiocima je da budu sigurni u sebe i da veruju u to da će baš oni biti pravi kandidati za željenu poziciju. U slučaju da im je speed dating prvi intervju, mislim da je ovo idealna prilika da probiju led i nauče nešto novo.

Pozdrav! Moje ime je Milena Đorđević, apsolvent sam na Ekonomskom  fakulteta u Beogradu, smer računovodstvo i revizija i želela bih da se bavim time. Obožavam životinje, putovanja i druženja.

 

 

 

 

-Milena, kako si čula za Career Days?

Za Career Days sam prvi put čula u martu 2016.kada sam ušla u AIESEC organizaciju.

-Šta je to što te je privuklo da posetiš Career Days sajam?

Career Days je prvi sajam te vrste koji sam posetila. Privukla me je ta neposredna komunikacija sa predstavnicima kompanija, kao i veliki broj različitih  start up kompanija koje sam upoznala na sajmu i čula zanimljive priče koje do tad  nisam imala prilike da čujem.Takođe mogućnost speed dating-a sa kompanijama gde sam mogla da se i ja njima predstavim i oni mene upoznaju.

-Da li si dobila ponude od nekih kompanija?

Jesam, zvali su me iz par kompanija sa Career Days-a, kao što je Silver Bell Group, ali nisam mogla da uskladim vreme sa ispitima u tom periodu.

-Koji su ti utisci što se tiče speed dating-a?

Mogu reći da je speed dating izazovno iskustvo jer se treba predstaviti i što bolje odgovoriti na postavljena pitanja u samo par minuta, tako da odgovori moraju biti jasni, kratki i koncizni, a opet razumljivi drugoj strani i svakako je dobra vežba da što bolje, efikasnije i kraće predstavimo sebe u najboljem svetlu. Svakako bi svima preporučila da probaju, jer jednog dana će tako da izgleda njihov razgovor za posao.

-Da li su kompanije koje su vodile speed dating ispunile tvoja očekivanja ili je to bilo nešto potpuno novo za tebe?

Svakako da jesu. Postavljali su mi neka pitanja za koja sam se pripremila, ali bilo je nekih pitanja koja su me iznenadila. Svakako je bilo izazovno snaći se u datom trenutku u tako kratkom vremenskom roku.

-Da li je Career Days ispunio tvoja očekivanja?

Jeste. Susrela sam se  sa predstavnicima velikih poznatih kompanija, ali i onih manjih, koji su me prijatno iznenadili svojim pozitivnim stavovima i energijom.

-Da li imaš neku poruku za studente i posetioce Career Days sajma?

Ja sam prvi put posetila Career Days kad sam bila druga godina studija. Tada sam bila dosta mlađa od većine učesnika, ali to je svakako bilo dobro investirano vreme, jer sam se upoznala sa tim šta kompanije traže i šta je njima bitno kod mladih ljudi.

Tako da je poruka svima da posete Career Days, jer će se upoznati sa predstavnicima kompanija za koje su već čuli, ali svakako i sa onima za koje možda nisu tako poznate. To je odlično, jer će im to sigurno pomoći da pronađu sebe i vide kakva im atmosfera na poslu odgovara, što će najbolje saznati ako pitaju zaposlene. Takođe, oni koji traže posao ili praksu, Career Days  je siguran put da pronađu pravu priliku za sebe.