GeneralnoKako da pratite trudnoću ?

Kako da pratite trudnoću ?

Najblaženije stanje žene – trudnoća

Savjeti koji će vam pomoći kako da pratite trudnoću. Skoro svaka žena sanja da postane majka. Trudnoća je osjetljiv period za svaku ženu.

Kako bi u najboljem redu prošla potrebno je praktikovati zdrave navike. Poznato je da zdrav način života pomoći će u očuvanju zdravlja mame i bebe.

U ovom stanju preporučuje se da žene izbjegavaju zadimljene i zagušljive prostore. Kada je u pitanju hrana onda se preporučuje 5 dnevno obroka i da se unosi dosta tekućine. Izbjegavajte zaslađene napitke i kofein, umjesto toga cijeđeni priodni sokovi i voda su pravi izbor za trudnice.

Iako je u trudnoći poželjan odmor, doktori preporučuju laganije fizičke aktivnosti poput šetnje. Naravno, san se podrazumijeva. Potrebno je do 8 sati sna kako bi se mama i beba odmorile.

Brinite se o vašem cjelokupnom zdravlju i redovne posjete doktoru su neophodne. Obratite pažnju na oralnu higijenu jer mnogim ženama za vrijeme trudnoće hormoni utječu na osjetljivost desni.

Ukoliko želite da pratite svaki dan svoju trudnoću onda je kalendar trudnoće za vas izvrsno rješenje. Uz pomoć kalendara znati ćete šta vas očekuje u sedmicama koje dolaze. Tako se možete pripremiti na sve promjene i simpotme.

Prvi znakovi trudnoće

Jedan od prvih znakova trudnoće je izostanak mjesečnice. No, postoje slučajevi gdje izostanak menstrualnog ciklusa ne znači trudnoća. Još jedan simptom je umor i povišena tjelesna temperatura.

Na početku trudnoće mnoge žene se osjećaju umorno i malaksalo. Zbog toga je važan dnevni unos potrebnih vitamina kako bi zaštitili zdravlje bebe.

Kod mnogih budućih mama prvi simptom trudnoće je povraćanje i jutarnja mučnina. Ukoliko je to slučaj kod vas doktori preporučuju da uvijek imate vodu i slane krekere uz sebe.

kako da pratite trudnocu

Promjene u raspoloženju su još jedan znak trudnoće. Zbog promjene razine hormona očekujte nagle promjene raspoloženja. Navedeni simptomi mogu biti dosta iscrpljujući za svaku ženu ali pozitivna stvar je što su neki znakovi privremeni.

Prehrana u trudnoći

Najbolje možete pratiti i kontrolisati trudnoću uz pomoć zdrave ishrane. Poznato je da u drugom stanju žene imaju čudne žudnje za hranu. Bez obzira kakvu hranu želite potrebno je da unosite zdrave namirnice u vaš organizam.

Preporučuju se Omega 3 masne kiseline koje su obavezne za konzumiranje u trudnoći. One pozitivno utječu na neurološki razvoj bebe. U ovom slučaju jedite ribu koja je upravo bogata Omega 3 masnim kiselinama. Od lososa, haringe, skuše i sardine na vama je da izaberete.

Redovno konzumiranje masnih kiselina pozitivno utječu na pamćenje u ranom djetinjstvu. Na žene pozitivno djelovanje ogleda se u tome što utječe na depresiju.

U vašu ishranu uključite  laneno ulje, jaja i orahe. Raznoliko voće i povrće se podrazumijeva u trudnoći. Poželjno je da tada jedete organski uzgojene domaće namirnice. Time ćete spriječiti unos nepotrebnih sastojaka u organizam.

Kalcij, željezo, cink, vlakna su poželjni da budu u svakodnevnoj ishrani.

Normalne tjelesne promjene

Promjene na vašem tijelu postale su sastavni dio trudnoće. Imajte na umu da svako tijelo će drugačije reagovati na trudnoću.

Sve zavisi od žene do žene. Neke od normalnih učestalih promjena u trudnoći su povećanje broja stopala, promjena boje kože, pojava mlijeka prije poroda, svrab kože i promjena glasa.

kako da pratite trudnoću ?

Ovo je period kada su i vaša osjetila jača. Nije nepoznanica da u trudnoći žene postaju osjetljive na određene mirise koji mogu izazvati mučnine.

Ukoliko primijetite vertikalnu liniju preko trbuha i to je sasvim normalno! Razlog tome su naravno hormoni i ne brinite se linija nestane ubrzo nakon poroda.

Jedna od pozitivnijih promjena je gušća kosa. Ali i to će ubrzo nakon poroda nestati jer tada kosa počinje opadati.

Celulit, povećana tjelesna težina i strije javaljaju se na vašem tijelu u trudnoći i nakon. Sve to je zaista normalno  i ne dopustite da fizički izgled utječe na sreću vaše male porodice!

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP