GeekStari računar: 10 stvari koje možete učiniti sa starim računarom

Stari računar: 10 stvari koje možete učiniti sa starim računarom

Imate li stari računar koji zauzima prostor? Nemojte ga bacati! Ovaj popis sadrži deset stvari koje možete učiniti sa svojim starim računalom kako biste ga spasili od smeća, a možda čak i uštedjeli novac.

Nemojte još ići na deponiju! Stara računala još uvijek mogu biti korisna.

Nadogradnja starog računara

Nadogradnja starog računala izvrstan je način da dobijete više od njega. Iako su mnoge nadogradnje moguće, najbolje je usredotočiti se na RAM i pohranu.

Nedostatak RAM-a može ugroziti performanse, pa dodavanje RAM-a može osvježiti stari računar. Nadogradnja RAM-a najkorisnija je kada vaše računalo ima instalirano manje od 4 GB RAM-a.

Stari mehanički pogon također može usporiti performanse vašeg računala, stoga razmislite o zamjeni starog tvrdog diska. Ako si to možete priuštiti, ako ga zamijenite modernim SSD-om, vaše će računalo bolje reagirati.

Međutim, ne dopušta svako računalo nadogradnje, stoga istražite ovo prije nego što kupite novi hardver.

stari računar
Ne bacajte ga jer uvijek može biti od koristi

Koristite ga kao garažno ili hobi računalo

Stara računala mogu biti izvrsni suputnici na način na koji nikada ne biste koristili novo računalo. Sjajan primjer je stari ThinkPad koji se koristio u garaži. Moglo bi biti sjajno za praćenje popisa obveza i bilježenje napretka vrta ili drugih projekata koji stvaraju nered.

Većina ljudi nikada ne bi koristila novo računalo za takav posao. To je prljavo, ponekad čak i vlažno okruženje. Budući da mnoga stara računala više nisu od pomoći za mnoge zadatke, ne morate se osjećati loše zbog toga što ih izlažete još većoj zloupotrebi.

Iako će njegove mogućnosti biti ograničene, većina starijih računala može pristupiti web stranicama, aplikacijama za uređivanje dokumenata i video streamingu.

hobi računalo
Računar za hobi uvijek dobro dođe

Igrajte retro igrice za računalo i konzole

Staro je računalo još uvijek dovoljno brzo za rad s retro konzolama i PC igrama iz 1980-ih i ranih 1990-ih.

Ove igre možete igrati putem emulatora. Emulator koristi softver za oponašanje originalne igraće konzole ili računala.

Ogromna biblioteka emulatora dostupna je za Windows, Mac i Linux. Retroarch, program koji može upravljati višestrukim emulatorima, odlično je mjesto za početak.

Koristite ga kao kućni poslužitelj datoteka

Poslužitelj kućnih datoteka može se koristiti kao alternativa uslugama pohrane u oblaku. Time će datoteke biti dostupne na više računala u vašem domu, pa čak i na internetu.

Kućni datotečni poslužitelji najbolji su na namjenskom računalu koje je uvijek uključeno, što je izvrsna upotreba za staro računalo. Datotečni poslužitelj nije obavezan zadatak, tako da većina starijih računala može obaviti taj posao.

Postoji mnogo načina za postavljanje kućnog poslužitelja datoteka, ali preuzmite besplatni softver FTP poslužitelj je sjajno mjesto za početak.

stari računar
Kućni poslužitelj datoteka

Koristite ga kao poslužitelj za igre

Većina starijih računala može pokretati poslužitelj za igre. Za razliku od klijenata koji se na njega povezuju, poslužitelj ne mora prikazivati ​​grafiku igre.

Pretvaranjem starog računala u poslužitelj za igre možete dobiti namjenski virtualni prostor za igru ​​s prijateljima. Nećete morati plaćati mjesečnu naknadu, kao da iznajmljujete server.

Minecraft Server je sjajno mjesto za početak, ali mnoge stare, popularne igre nude opciju namjenskog poslužitelja.

stari računar
Iskoristite stari PC kao server za igrice

Neka bude PC Media Center

Većina starih računala dovoljno je moćna da rade kao računalo u medijskom centru. Možete streamati medije ili hostirati video datoteke koje posjedujete.

Instaliranje softvera kao što je Plek može vam pomoći da povežete više usluga i medijskih datoteka na jedno sučelje. Možda ćete čak moći pristupiti datotekama s pametnih telefona i tableta.

Oni koji vole bežični TV mogu instalirati TV tuner za gledanje ili snimanje lokalnih TV emisija.

stari računar
Instaliranje softvera kao što je Plek pomaže

Neka postoji sigurnosni sustav doma

Želite koristiti kućne sigurnosne kamere za nadzor svog doma dok ste odsutni? Staro računalo može pomoći.

Mnoge se sigurnosne kamere mogu spojiti na računalo na vašoj lokalnoj mreži i snimati video na njemu. Potražite kućne sigurnosne kamere poznate kao “IP kamere”. Povezuju se izravno putem lokalne mreže ili interneta.

Trebat će vam i softver za upravljanje kamerom. Dostupne su mnoge opcije, ali iSpy je najpopularnija besplatna opcija.

stari računar
Mnoge se sigurnosne kamere mogu spojiti na računalo na vašoj lokalnoj mreži

Čuvajte ga za goste

Dodavanje računala za goste može sobu za goste učiniti ugodnijom. To je zgodno ako član obitelji ili prijatelj često dolazi u posjet jer više neće morati pakirati računalo.

Pretvoriti staro računalo u gostujuće računalo je jednostavno. Sve što trebate učiniti je postaviti novi lokalni račun za svog gosta.

Daj kome treba

Možete preurediti staro računalo. Ako ne, nemojte ga bacati. Prvo razmislite o doniranju.

Centri za donacije u vašoj blizini razlikuju se ovisno o vašoj lokaciji. Alternativno, možete besplatno postaviti svoje računalo na lokalnoj oglasnoj ploči ili na web-mjestu.

stari računar
Donacijom pomažete nekom

Recikliranje

Ako je staro računalo presporo da bi bilo korisno ili više ne radi, ne bi trebalo otići u smeće. Računala mogu biti opasna jer degradiraju i treba ih reciklirati.

Stoga potražite objekte koji recikliraju električni otpad.

stari računar
Recikliranje je uvijek odlično rješenje

Pročitajte još

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP