back to top
Obrazuj seKako napisati CV? No1 Uputstvo

Kako napisati CV? No1 Uputstvo

Sigurno ste se barem jednom u životu zapitali kako napisati CV?

Biografija (CV, Resume) ima svrhu da predstavi vas i vaše obrazovanje nekome ko vas ne poznaje ili nema vremena da vas upozna.

Biografija treba da vas predstavi u najboljem svjetlu, na koncizan i lijepo struktuiran način. Postoji mnoštvo vodiča koji vas mogu naučiti do najsitnijih detalja kako se pišu biografije za svaku konkretnu situaciju.

Svaki od tih vodiča ima svoj stil pisanja biografije tako da jedinstveni način ne postoji, ali se ipak iz svega toga može izvesti jedan univerzalni način pisanja koji bismo željeli da vam predstavimo. Dakle, pitanje je kako napisati cv?

kkao napisati cv
Kako napisati CV sazajte u ovom članku i zakucajte sve poslove!

Forma biografije za posao

Biografija koju pišete prilikom konkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duža od dve A4 strane, ali je preporučljivo da, ipak, ne prelazi dužinu jedne A4 strane, osim ako imate izuzetno bogato radno iskustvo i konkurišete za mesto u top menadžmentu.

Dobro napisana biografija prvo pokazuje ono što je najvažnije, ali sadrži i sve relevantne informacije. Da biste ostvarili svoj cilj, prilikom pisanja biografije savjetujemo Vam da adaptirate biografiju shodno cilju koji želite da postignete (posao, nastavak studija, stipendija, konferencija…).

Ako biografiju šaljete poštom, odštampajte je na čisto bijelom A4 papiru. Biografija se piše slovima Arial ili Times New Roman, ali neće pogriješiti ni sa drugim, ozbiljnijim fontovima, kao što je, na primjer, Tahoma.

Veličina slova bi trebalo da bude između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš utisak. Sa druge strane, ne smijete koristiti ni premali font koji nije čitak. Nemojte biografiju pisati kompletno velikim slovima, niti koristiti šarena slova ili previše podvučenih i iskošenih slova.

Takođe, u biografiji ne treba da se nađe više od dvije različite vrste fonta. Sve ovo doprinosi nepreglednosti i neozbiljnosti biografije.

Biografiju ne biste trebali slati bez propratnog pisma, čak i ako nije naznačeno da je propratno pismo potrebno. Potrudite se da cjelokupni izgled biografije i propratnog pisma odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

Sama biografija bi po nekim idealnim standardima trebalo da sadrži sledeće: lične podatke, obrazovanje, radno iskustvo, relevantne kurseve i seminare, znanje stranih jezika i rada na računaru, lične osobine, hobije i ostale napomene, ukoliko ih imate.

Lični podaci kod pisanja biografije

kako napisati cv?
Kako napisati CV?

Ovde treba navesti ime, prezime i osnovne kontakt podatke. Lični podaci mogu biti napisani manjim fontom, ukoliko želite da uštedite prostor za ostale podatke, ali to nije preporučljivo.

Ukoliko vaša biografija privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati vaše lične podatke. Naročito se nemojte truditi da ulepšavate tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično.

Naslov (“Curriculum Vitae”) treba da stoji u gornjem dijelu, ali ukoliko nemate prostora možete ga izostaviti, jer, ukoliko ste dobro napisali biografiju, biće jasno da se radi o vašoj biografiji, te se to ne treba naglašavati.

U nivou dijela sa ličnim podacima, sa desne strane, možete unijeti fotografiju. Svrha unošenja fotografije je da, nakon intervjua, poslodavac lakše poveže utisak iz biografije sa utiskom sa intervjua, naročito ukoliko je prije i poslije vas imao mnogo kandidata.

Iz ovog razloga, većina poslodavaca traži da slika bude dio biografije. Fotografija treba biti manjih dimenzija, sličnih fotografiji iz lične karte (osim ako je zbog prirode pozicije u oglasu naznačeno drugačije) na kojoj ste pozitivni i vedri.

Nikako ne treba slati fotografiju kao poseban fajl, kao ni fotografiju na kojoj ne izgledate ozbiljno i profesionalno.

kako napisati cv
Kako napisati CV uz kaficu i bez stresa

Radno iskustvo najvažniji dio biografije za posao

U okviru radnog iskustva navedite kompanije u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih i poziciju na kojoj ste radili, takođe, pri navođenju počnite od najskorijeg iskustva.

Istaknite koje vještine ste stekli i posebno naglasite kako ste vi, svojim radom, doprinjeli razvoju i napretku u kompaniji u kojoj ste radili. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stidite toga.

Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

Radno iskustvo koje nije posebno relevantno za poziciju za koju sada konkurišete ne treba posebno isticati i opisivati, već samo spomenuti.

Bigrafija za posao – Obrazovanje

U ovom dijelu bitno je da naglasite koju srednju školu ste završili, od kada do kada ste je pohađali, koju diplomu posjedujete.

Prosjek u srednjoj školi naglasite samo ukoliko je dobar i ukoliko nemate završen fakultet. Ukoliko ste završili fakultet, navedite naziv fakulteta, mjesto gdje ste studirali, od kada do kada ste studirali, kada i gdje ste diplomirali.

Prosjek navedite ukoliko je reprezentativan i ukoliko prelazi 8,00 ako biografiju koristite u našoj zemlji ili 9,00 za inostranstvo. Osnovnu školu nema potrebe da navodite ukoliko imate završenu srednju školu i/ili fakultet.

I ovde, kao i kod radnog iskustva treba da navodite najskorije obrazovanje, na primjer, prvo fakultet pa onda srednja škola.

U ovom dijelu možete i da navedite stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili, konkurse na kojima ste učestvovali.

Ne morate navesti samo naziv, godinu i mjesto. Možete opisati u nekoliko riječi ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.

Ukoliko navodite neka priznanja, u dnu biografije napomenite da su nagrade, diplome, preporuke i ostala uvjerenja dostupna na uvid po zahtjevu.

razgovori za posao kako napisati sv
Kako napisati CV bolje od ostalih saznajte u ovom članku

Kako napisati CV – Seminari i kursevi

Ovde možete navesti stručne konferencije i seminare na kojima ste učestvovali, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i ostale kurseve koje ste pohađali.

Ovim podacima sebe predstavljate kao osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro obrazovanje, praktično iskustvo i osobu spremnu da uči i usavršava se.

Ovom dijelu možete da posvetite više pažnje i prostora, ukoliko nemate radno iskustvo, ili je ono oskudno.

U ovom slučaju, poželjno je istaknuti sve obuke, kurseve, pa čak i honorarni rad, rad od kuće i volontiranje kako biste pokazali da ste proaktivni.

Znanje rada na računaru

Ukoliko ne posjedujete znanje rada bar u Word-u, Excel-u i Internetu, predlažemo da počnete što prije da ih stičete, jer je ovo minimum koji se traži kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Ako imate završen neki kurs računara, obavezno to navedite. Napišite sve programe koje znate da koristite, uključujući služenje Internetom, i odredite nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertski nivo).

Bitno je da budete iskreni i realni jer poslodavac može da provjeri nivo vašeg znanja putem testa, odnosno na intervjuu.

kako zaraditi online kako napisati cv
Kako napisati CV kada želite da istaknete svoje dodatne vještine

Strani jezici

Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni nivo, srednji nivo, napredni nivo, tečno znanje pisanja, čitanja i konverzacije).

Također, navedite ukoliko imate završen neki kurs jezika, certifikat i/ili diplomu. I ovdje je bitno da budete realni jer se vaše tvrdnje lako mogu provjeriti.

Lične osobine i hobiji u biografiji

Navedite osobine koje su relevantne za poziciju za koju konkurišete kao što su, na primer: inicijativnost, timski rad, upornost, komunikativnost.

Često su zahtjevi za ličnim osobinama navedeni u samom oglasu, pa ih uskladite sa onim osobinama koje vi posjedujete.

Osim toga, treba da budete spremni da na intervjuu primjerima predstavite osobine koje ste naveli, i, na taj način, potkrijepite svoje tvrdnje. Ukoliko ste svjesni da neke osobine ipak ne posjedujete, nemojte ih navoditi.

Ukoliko vam biografija djeluje previše hladno i profesionalno, možete je osvježiti dijelom o hobijima. Hobiji i ostala interesovanja djeluju lijepo u svakoj biografiji jer vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu.

Ipak, izaberite ona interesovanja i hobije koji konkretno ukazuju na vaše kvalitete, na primjer, ukoliko ste bili član sportskog tima nekoliko godina navedite to u svojoj biografiji jer svjedoči o vašoj istrajnosti i timskom duhu.

kako napisati cv
Kako napisati cv kada nemate velika poslovna iskustva

Kako napisati biografiju – Ostalo

U ostale napomene navedite sve ostalo što smatrate bitnim, a niste mogli da svrstate u gore navedene kategorije.

Obavezno navedite ako posjedujete vozačku dozvolu, možete spomenuti da imate sopstveni auto (posebno ako procijenite da je to izuzetno relevantno za poziciju za koju konkurišete), da ste odslužili vojni rok i sl.

Slobodno u ovom dijelu možete navesti i prakse.

Ovo su samo neki standardni dijelovi koje bi biografija trebalo da sadrži, a vi, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati biografiju prema svom nahođenju.

Imajte na umu da ne postoje dvije identične biografije, stoga, pokušajte u svojoj biografiji, na suptilan način, ostaviti svoj lični pečat.

Imajte na umu da svoj CV treba da prilagodite konkursu za posao, da istražite šta se traži od kandidata i, u skaldu sa tim, istaknete one kvalitete koji vas karakterišu kao pravu osobu za taj posao.

Ukoliko smatrate da vaš CV može biti bolje urađen, poboljšajte ga putem sajta unapredicv.com koji će vam omogućiti da predstavite sebe na pravi način uz pomoć stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u oblasti zapošljavanja.

Nadamo se da ste naučili kako napisati ovaj važan dokument, ali ako niste evo još jedan CV primjer.

Preporučujemo i ovo

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP