GeekŠto je IP adresa i zašto je važna?

Što je IP adresa i zašto je važna?

IP adresa omogućuje računalima da međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke preko Interneta.

Što je IP adresa? IP adresa je jedinstveni numerički identifikator koji identificira svako računalo i uređaj na mreži. 

Postoje dvije vrste IP adresa: IPv4 i IPv6. IPv4 koristi 32-bitnu numeričku oznaku, dok IPv6 koristi 128-bitnu numeričku oznaku. IP adrese dodjeljuju davatelji internetskih usluga (ISP) i ne moraju biti iste za dva računala na istoj mreži.

Promjena IP adrese

Promjena IP adrese može biti potrebna iz više razloga, kao što je potreba za povećanjem privatnosti i sigurnosti na internetu ili zbog zahtjeva nekih aplikacija ili usluga.

Jedan od načina da promijenite svoju IP adresu je korištenje proxy poslužitelja. Proxy poslužitelj djeluje kao posrednik između vašeg računala i interneta i omogućuje da vaša IP adresa bude zamijenjena adresom proxy poslužitelja.

Ovo može biti korisno ako želite sakriti svoju stvarnu IP adresu.

što je ip adresa i zašto je važna
Što je IP adresa i zašto je važna?

Virtualne privatne mreže (VPN)

Drugi način da promijenite svoju IP adresu je korištenje virtualne privatne mreže (VPN). VPN kriptira vašu mrežnu vezu i zamjenjuje vašu stvarnu IP adresu IP adresom na drugom mjestu.

Ovo može biti korisno ako želite zaštititi svoje podatke i povezati se na internet s drugog mjesta.

Ponekad možete promijeniti IP adresu resetiranjem modema ili usmjerivača. To će zahtijevati da se ponovno povežete na Internet i dobijete novu IP adresu od svog davatelja internetskih usluga. Postoje li drugi načini za promjenu IP adrese? Naravno.

IP adresu možete promijeniti promjenom postavki mrežne veze na računalu. Na primjer, ako koristite Wi-Fi mrežu, možete se odjaviti s te mreže i ponovno prijaviti kako biste dobili novu IP adresu.

Problemi s promjenom adrese

Međutim, važno je napomenuti da promjena IP adrese može utjecati na funkcioniranje nekih aplikacija i usluga. Na primjer, neka mjesta za preuzimanje sadržaja, kao što su mjesta za filmove i glazbu, mogu blokirati pristup s proxy poslužitelja ili VPN-a.

Također, neke mrežne usluge, kao što su online igre, zahtijevaju fiksnu IP adresu i promjena IP adrese može uzrokovati probleme s vezom.

Stoga je prije promjene IP adrese potrebno pažljivo razmotriti moguće posljedice i provjeriti hoće li nova IP adresa pružiti potrebnu razinu funkcionalnosti i sigurnosti.

Ukratko, IP adresa je jedinstveni numerički identifikator za uređaj na mreži, a postoje različiti načini za promjenu IP adrese.

Međutim, važno je razmotriti moguće posljedice prije nego što odlučite promijeniti svoju IP adresu. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, obratite se svom pružatelju internetskih usluga ili IT stručnjaku.

što je ip adresa
Što je IP adresa i zašto je važna?

Što je IP adresa i zašto je važna?

IP adresa (adresa internetskog protokola) je jedinstveni numerički identifikator za identifikaciju uređaja u mreži. Koristi se za praćenje i usmjeravanje podataka u internetskoj mreži.

IP adresa je neophodna za funkcioniranje interneta i bez nje pristup internetskim uslugama ne bi bio moguć. Postoje dvije vrste IP adresa: IPv4 i IPv6.

IPv4 adrese su najčešće korištene, dok IPv6 adrese su novija generacija adresa i predstavljaju rješenje problema nedostatka slobodnih IPv4 adresa.

Razlika između statičke i dinamičke IP adrese

Statička IP adresa je fiksna i trajno dodijeljena uređaju, što znači da se ne mijenja tijekom vremena. Korištenjem statičke IP adrese, uređaj se može lako pratiti na mreži i jednostavno povezati s drugim uređajima.

Dinamička IP adresa automatski se dodjeljuje uređaju kada se poveže s mrežom i može se mijenjati tijekom vremena.

Korištenjem dinamičke IP adrese može se smanjiti broj zauzetih adresa u mreži, ali to znači da se uređaj ne može jednostavno pratiti i povezati s drugim uređajima.

Ukratko, statička IP adresa koristi se kada je potrebna fiksna i stalna veza s mrežom, dok se dinamička IP adresa koristi kada je potrebno osigurati dinamičnu i učinkovitiju upotrebu adresa u mreži.

Kako promeniti IP adresu u Srbiji?

Svoju IP adresu možete promijeniti na nekoliko načina, uključujući povezivanje s drugim davateljem internetskih usluga, korištenje proxy poslužitelja ili korištenje VPN-a.

Ako želite promijeniti svoju IP adresu kod trenutnog davatelja internetskih usluga, trebate se obratiti njihovoj tehničkoj podršci i zatražiti pomoć.

Također, tu su i aplikacije i alati koji vam omogućuju brzu i jednostavnu promjenu IP adrese.

Najčešće greške kod promjene IP adrese

Promjena IP adrese može dovesti do nekih problema ako se ne izvede ispravno. Najčešće pogreške pri promjeni IP adrese su: nekompatibilnost s mrežnom opremom, problemi s vezom, blokiranje pristupa nekim stranicama i uslugama, kao i problemi sa sigurnošću i privatnošću.

Kako biste izbjegli ove pogreške, morate pažljivo provjeriti funkcionalnost i kompatibilnost nove IP adrese s vašim mrežnim uređajima i aplikacijama.

Korištenje IP adrese za zaštitu privatnosti i sigurnosti na internetu

IP adresa se može koristiti za praćenje ponašanja korisnika na internetu, što predstavlja problem zaštite privatnosti. Kako biste zaštitili svoju privatnost, možete koristiti VPN ili proxy poslužitelj koji će sakriti vašu stvarnu IP adresu.

IP adresa (adresa internetskog protokola) je jedinstveni broj koji identificira uređaj na mreži. Svaki put kada koristite internet, vaš uređaj dobiva IP adresu od vašeg pružatelja internetskih usluga. Ova se adresa može koristiti za praćenje vaše upotrebe interneta.

što je ip adresa
Što je IP adresa i zašto je važna?

Praćenje korištenja interneta prema IP adresi

Praćenje korištenja interneta pomoću IP adrese može se obaviti na različite načine. Najčešći način je putem pružatelja internetskih usluga.

ISP-ovi imaju pristup informacijama o IP adresama svih svojih korisnika i često su, sukladno zakonu, dužni te podatke dostaviti nadležnim državnim tijelima.

IP adresa se također može koristiti za praćenje online aktivnosti korištenjem kolačića i drugih tehnologija za praćenje.

Ove tehnologije koriste IP adresu za prepoznavanje korištenja interneta i prikupljanje informacija o tome što korisnici rade na internetu.

Privatnost i sigurnost na internetu

Međutim, korištenje IP adrese za praćenje korištenja interneta može dovesti do problema s privatnošću i sigurnošću.

Tvrtke i vladine agencije koriste se ovim informacijama kako bi dobile uvid u online aktivnosti pojedinaca, što može dovesti do zlouporabe informacija i kršenja privatnosti.

Stoga je važno da korisnici budu svjesni ovih rizika i koriste tehnike zaštite privatnosti, kao što je korištenje virtualne privatne mreže (VPN) ili anonimnog preglednika, kako bi se zaštitili od praćenja korištenja interneta.

Općenito, korištenje IP adrese za praćenje korištenja interneta je kontroverzna tema koja zahtijeva pažljivo razmatranje i pristup u skladu sa zakonima i standardima o privatnosti.

eportal.rs

Izdvajamo za vas:

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP