back to top
GeekKako testirati brzinu interneta?

Kako testirati brzinu interneta?

Kako testirati brzinu interneta i kako saznati ispravnu brzinu interneta pomoću testa brzine širokopojasnog pristupa pročitajte u nastavku ovog teksta.

Pitate se koliko je zapravo brza vaša internetska veza? Morat ćete testirati brzinu interneta da biste saznali. Postoji mnogo načina za to, neki su točniji od drugih, ovisno o tome zašto testirate.

Besplatni benchmark alati, poput onih popularnih internetskih testova brzine i aplikacija za pametne telefone za testiranje propusnosti, dva su najčešća načina, ali postoje i drugi, kao što su testovi specifičnih za uslugu, testovi pinga i kašnjenja, testovi brzine DNS-a i još mnogo toga.

Zašto testirati brzinu interneta

Jedan od uobičajenih razloga za testiranje brzine interneta je da provjerite imate li propusnost na razini Mbps ili Gbps za koju plaćate svom ISP-u. Ako vaši testovi redovito pokazuju sporu vezu, vaš ISP može imati problema i možda ćete dobiti povrat novca u budućnosti.

Drugi razlog je da budete sigurni da ćete moći gledati filmove visoke propusnosti, poput onih iz Netflix, Hulu, Amazon i drugi davatelji usluga. Ako je vaša internetska brzina prespora, dobit ćete isprekidani video ili redovito međuspremnik.

U nastavku su tri najčešća scenarija za testiranje brzine interneta, od kojih svaki zahtijeva različitu metodu testiranja:

Sumnjate da vam vaš davatelj internetskih usluga (ISP) ili davatelj bežičnih usluga ne daje propusnost koju plaćate, bilo namjerno ili zato što nešto nije u redu.

Jako ste sretni (ili jako tužni) zbog stanja vaše internetske brzine i želite o tome reći svijetu!
Želite provjeriti brzinu interneta između vašeg uređaja i usluge koju plaćate, kao što su Netflix, HBO itd.

Samo se pomičite prema dolje dok ne pronađete odjeljak koji tražite. Odabir pravog načina testiranja brzine interneta prvi je i najlakši korak kako biste bili sigurni da su rezultati što točniji.

kako testirati brzinu interneta
Odabir pravog načina testiranja brzine interneta prvi je i najlakši korak

Kako testirati brzinu interneta kada mislite da vam je internet spor

Učitava li se većina web stranica zauvijek? Jesu li ovi snimci mačaka toliko puferirani da ne možete ni uživati ​​u njima? Ako je tako, pogotovo ako je ovo novo ponašanje, onda je definitivno vrijeme da provjerite brzinu interneta.

Evo kako testirati brzinu interneta kada sumnjate da vam vaš kabelski ili DSL pružatelj usluga ne pruža propusnost koju plaćate. Ovo je također metoda koju možete koristiti sa svojim mobilnim računalom kada mislite da je vaša bežična ili internetska pristupna veza sporija nego što bi trebala biti:

Pronađite službenu stranicu za ispitivanje brzine interneta svog ISP-a ili provjerite nalazi li se na našem popisu internetskih testova brzine koje hostira ISP.

Zatvorite sve ostale aplikacije, prozore, programe itd. tko možda koristi vašu internetsku vezu. Ako ste kod kuće, gdje drugi uređaji možda koriste istu vezu, isključite ih ili isključite prije početka testa.

Slijedite upute na zaslonu za testiranje brzine interneta.

Zabilježite rezultate testa brzine. Većina testova brzine interneta omogućuje vam spremanje slike rezultata, a neki daju URL koji možete kopirati da biste kasnije ponovno došli do stranice s rezultatima, ali ako ne, samo napravite snimku zaslona. Imenujte snimku zaslona s datumom i vremenom kada ste započeli test kako biste ga kasnije mogli lako identificirati.

Ponovite korake 3 i 4 nekoliko puta, testirajući svaki put na istom računalu ili uređaju, koristeći isti test brzine interneta.

kako testirati brzinu interneta
Metoda koju možete koristiti sa mobitelom kada mislite da je vaša bežična veza sporija

Ako ustanovite da vam je brzina interneta konstantno sporija nego što plaćate, vrijeme je da odnesete ove informacije svom ISP-u i zatražite uslugu za poboljšanje vaše veze.

Širina pojasa, koja se uvelike razlikuje u različito doba dana, ponekad dostiže ili premašuje ono što plaćate, može imati više veze sa smanjenjem propusnosti ili problemima s kapacitetom vašeg ISP-a nego sa stvarnim problemom. Bez obzira na to, možda je vrijeme da pregovarate o cijeni vašeg plana za velike brzine ili dobijete popust na nadogradnju.

Stranice za testiranje brzine interneta

  • SpeedTest.Net
  • Xfinity Speed Test
  • SpeedOf.Me
  • SpeedSmart
  • Internet Health Test
  • TestMy.net
  • Fast.com

Zaključak

Redovito mjerenje vaše internetske brzine najbolja je obrana od toga da vas ISP iskoristi.

Iako svakako možete koristiti test brzine vašeg davatelja usluga, uvijek je dobra ideja pregledati vaš test brzine s rezultatima nepristranog testa treće strane. Na ovaj način možete biti sigurni da ćete dobiti punu vrijednost onoga što ste platili.

Nadamo se da će vam ovaj članak biti od koristi za poznavanje 10 najboljih web stranica za ispitivanje brzine interneta. Podijelite s nama svoje mišljenje o tome koja web mjesta preferirate mjeriti brzinu interneta

Još sličnog sadržaja

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP