Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Ras rent a car Trebinje ispunjava svoju socijalnu...

YEP inkubator poslovnih ideja: Ras rent a car Trebinje ispunjava svoju socijalnu misiju i u doba pandemije

Preduzeće Ras Rent a Car  sa sjedištem u Trebinju osnovano je 2019. godine kao ideja o pokretanju porodičnog biznisa dvoje mladih ljudi koje su svoje dosadašnje radno iskustvo upravo stekli u turizmu. Radeći iste,  manje više slične poslove,  Ljiljana i Miodrag Spaić odlučili su  pokrenuti vlastiti posao i sa mnogo entuzijazma započeti jedno novo poglavlje u životu.

Svi oni koji trebaju automobil, a nalaze se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili pak Crnoj Gori, mogu pozvati Ras rent a car, a osoblje ovog malog biznisa će vozilo u najkraćem mogućem roku dostaviti na traženu adresu. Svi automobili uredno su servisirani, osigurani kaskom, te opremljeni za ljetnu kao i zimsku vožnju.

Ras Rent a Car Trebinje odlikuje jedna posebnost. Naime, ovo preduzeće ima i socijalnu misiju  da se bavi rješavanjem problema isključenosti osoba treće životne dobi. Iz Ivanice, Bobovišta, Kutine i Šćenica, Ras rent a car preduzeće pruža besplatan prevoz starijim licima zbog nepostojanja bilo kakvog javnog transporta do Trebinja i nazad u mjesto njihovog stanovanja. Najčešće se ovaj prevoz organizuje kako bi obezbjedili starijim ljudima pristup javnim institucijama, ljekarima, prodavnicama ali i kulturnom i sportskom životu grada Trebinja. Podršku u realizaciji socijalnog aspekta svog biznisa Ljiljana i Miodrag ostvarili su u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja odnosno Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

S obzirom da se uglavnom radi o osobama treće životne dobi, odnosno starijima od 65 godina, osoblje Ras rent a Car je i u doban COVID 19 pandemije ispunjavalo svoju misliju dostavljajući neophodne namirnice ovoj skupini stanovništva.

COVID 19 pandemija je uzrokovala prestanak rada preduzeća i to u periodu u godini kada je potražnja za ovom vrstom usluge najveća, a to je period proljeća i praznika i početak ljetne sezone.

Naime, okosnica dosadašnjeg djelovanja i glavni klijenti Ras Rent a Cara su upravo inostrani gosti, a usluga koju pruža Ras Rent a Car prvenstveno počiva na slobodnom, nesmetanom  kretanju ljudi, na  teritoriji gdje se ukrštaju BiH-Hrvatska-Crna Gora. S tim u vezi Ljiljana ističe: “S nestrpljenjem očekujemo otvaranje granica odnosno veći protok stanovništva iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Svakako da ćemo fokus staviti i na domaće turiste, ali zasigurno će biti teško nadomjestiti finansijski gubitak koji je prouzrokovala pandemija. Što se tiče poštivanja mjera zaštite, i do sada je praksa naše firme prilikom preuzimanja autobomila podrazumijevala da se isti klijentima  predaju čisti i uredni. Sigurno da ćemo sada, s obzirom na novonastalu situaciju, detaljnije  raditi dezinfekciju unutrašnjeg dijela vozila, a prilikom susreta sa klijentima svakako poštovati propisane mjere zaštite, nošenje maske, poštivanje rastojanja itd..”

Kada govori o daljim planovima rada ali i razvoja preduzeća, Ljiljana ističe da je cilj ponovo uspostaviti nivo poslovanja kao prije pandemije, a potom i dalje širiti poslovanje ukoliko se za to stvore uslovi.

Ističe da Ras Rent a Car stoji na usluzi svima kojima je potreban automobil u najam, te navodi i da je uspostavljena saradnja sa drugim rent a car agencijama u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, konkretno City Cars Tuzla, te time omogućena i veća pokrivenost teritorije BiH sa ovom uslugom.

Ras Rent a Car možete kontaktirati na:

Ras rent a car web: www.rasrentacar.com

Ras rent a car FB: RAS rent a car Trebinje

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img