Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti Autolakirnice Džino

YEP inkubator poslovnih ideja: Kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti Autolakirnice Džino

Nadomak centra Sarajeva, nalazi se autolimarska i autolakirerska radionica mladog preduzetnika Sanjina Džine, koji pored stručnosti i iako mlad godinama, ima izuzetno bogato iskustvo u ovoj potkategoriji automobilske industrije. U svojoj garaži, pored koje se nalazi i vrhunska komora za lakiranje, vrši sve vrste usluga iz oblasti bojenja i lakiranja automobila. 

     yep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džinoyep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džino

Od reparacija do kompletnog bojenja automobila, u autolakirnici Džino kompjuterski se miješaju i sklapaju kataloške boje automobila. Ukratko rečeno, Autolakirnica Džino pruža usluge servisiranja svih vrsta vozila, havarisanih i manje havarisanih. Akcenat se stavlja isključivo na kvalitet i dugotrajnost. Ova firma trenutno zapošljava dvije osobe, i kako preduzetnik ističe posla ima jako mnogo. Uprkos tome, tim zaposlenika  završava sve dogovorene poslove na vrijeme i izuzetno kvalitetno. O tome svjedoči i činjenica da do sada nisu imali niti jednu reklamaciju od strane klijenata.

      yep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džinoyep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džino

Autolakirnica Džino je otvorena u oktobru 2018. godine. Zahvaljujući najviše Sanjinovom iskustvu i povjerenju koje je ostvario kod klijenata kroz rad u nekoliko velikih autoservisa u Sarajevu, firma ima dosta klijenata koji svoje automobile rado povjeravaju na lakiranje i farbanje ovoj autolakirnici. Vlasnik i glavni majstor, Sanjin Džino je zanat izučio u Njemačkoj, gdje se edukovao i radio nekoliko godina. Nakon rada u inostranstvu vratio se u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevo gdje se zaposlio u ovlaštenom servisu i radio na poslovima reparacije, lakiranja i bojenja i uz trud, rad i znanje došao i do pozicije poslovođe  No uvijek je želio da bude samostalan, odnosno sam svoj šef, prije svega što prema vlastitim potrebama i mogućnostima može odrediti količinu posla i dinamiku rada, što nije bio slučaj kada je bio zaposlen kod poslodavca.

Kada je saznao za program podrške razvoju preduzetništva YEP inkubator poslovnih ideja koji se realizirao od strane Projekta zapošljavanja mladih (YEP), kojeg podržava Vlada Švicarske, i Općine Centar odlučio je da se prijavi jer je želio da nauči više o tome kako da njegov biznis bude što uspješniji. Iskustvo iz YEP  inkubatora poslovnih ideja navodi kao izuzetno korisno iz više aspekata, kako finansijskog, edukativnog, tako i promotivnog. Od finansijskog podsticaja, Sanjin je registrovao firmu i nabavio dio opreme koja mu je nedostajala. Prema njegovim riječima, ova vrsta podrške znači puno, ali mu je mnogo više pomoglo znanje koje je stekao na edukacijskim modulima gdje je imao priliku da nauči kako da izradi biznis plan, kako da istraži tržište i kako da vodi svoju firmu. 

Prilikom osamostaljenja najveći izazov za Sanjina je predstavljalo organizovati sve poslove, od nabavke boja i specijalne opreme, raspoređivanja rada do isporuke. Najteže mu je bilo kada je sve to radio sam, jer je imao i uslove i materijal, i bilo je posla, no fizički sam to sve nije mogao stizati u obimu u kojem je želio. U ovom trenutku, sa još jednim radnikom u lakirnici mu je mnogo lakše i spreman je da se uhvati u koštac sa svim izazovima na tržištu. Kako se posao bude razvijao, tako će i njegova firma da raste i očekuje da će u budućnosti zaposliti još ljudi u svojoj lakirnici. A to bi se moglo desiti vrlo brzo, jer pored fizičkih lica koji mu dolaze na servisiranje limarije ili bojenje, Sanjin ima dogovor sa jednom auto kućom koja šalje vlastita vozila na  reparaciju.  Sa ciljem osiguranja dugoročnosti poslovanja, Sanjin je ostvario kontakte i sa drugim servisima i distributerima vozila.

yep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džinoyep inkubator poslovnih ideja: kvalitet i profesionalna usluga glavni aduti autolakirnice džino

Izazov u budućem radu, i uopšte u ovoj branši, predstavlja činjenica da je ovaj posao sezonskog karaktera, jer tokom zimskog perioda obim posla se znatno smanji. Potencijalni problem za ovog mladog majstora predstavlja i nedostatak obučene radne snage, a kao najveći uzrok tome vidi u odlivu stanovništva koje je u potrazi za bolje plaćenim poslovima u inostranstvu. Ipak uvjeren je da će i ovaj problem prevazići, jer je spreman i da obučava one koji žele da rade i da na taj način ulaže u budućnost svoje lakirnice.

Svima koji razmišljaju da se upuste u pokretanje vlastitog biznisa poručuje da se ne plaše problema i izazova, jer ih ima u svakom poslu. “A najbolje od svega je da sve te prepreke savladavate sa dodatnom motivacijom i radošću, vođeni vlastitom poslovnom idejom i uzbuđenošću koju osjetite tokom njene realizacije”, ističe ovaj mladi preduzetnik.

Više informacija o Autolakirnici Džino  kao i o uslugama koje nudi možete pronaći na:

Autolakirnica Džino FB: https://www.facebook.com/dzino.autolakirnica.5

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP