back to top
GeekSavjeti za brzo punjenje baterije mobilnog telefona

Savjeti za brzo punjenje baterije mobilnog telefona

Brzo punjenje baterije nešto čemu svi težimo ovih dana jer visimo na mobitelima.

Uvijek se negdje selite i ne provodite puno vremena kod kuće toliko da nemate vremena ni ostaviti telefon potpuno napunjen?

Volite provoditi vrijeme gledajući svoj pametni telefon, pa ne želite predugo čekati dok se baterija ne napuni? Iz ovih razloga, vjerojatno ste ovdje i tražite neke tehnike za brzo punjenje baterije tehnike koje se lako primjenjuju, ali koje svakako čine razliku.

Ako vas zanima kako brže napuniti bateriju telefona, na pravom ste mjestu. Dat ću vam nekoliko kratkih, ali korisnih savjeta, koji će vam pomoći da optimizirate vrijeme punjenja baterije vašeg mobitela, temeljeno na smanjenju potrošnje energije pri punjenju.

Naučit ću vas kako prepoznati najučinkovitiji punjač u odnosu na uređaj koji koristite, a uz to i koji su to idealni uvjeti koje treba ispuniti kako bi se baterija napunila što brže.

Prije nego što počnemo, želim samo napomenuti da dolje navedene tehnike pomažu bržem punjenju baterije smanjujući potrošnju energije pri punjenju, što znači da ne postoji način koji izravno utječe na brzo punjenje baterije.

Ako bi izravno utjecali na bateriju, bilo bi potrebno povećati ulaznu energiju tijekom punjenja, što bi dovelo do oštećenja baterije i uređaja.

Koristite punjač dizajniran za uređaj

Vjerojatno ste čuli da je moguće napuniti bateriju bilo kojim punjačem koji ima odgovarajući ulaz, ali to nije točno (barem kada je riječ o bržem punjenju baterije).


Kako biste ubrzali punjenje baterije vašeg mobitela, prije svega, trebate je koristiti izvorni punjač tog uređaja.

Na taj način se baterija puni punjačem koji je namijenjen dotičnom telefonu, pa možete biti sigurni da će vrijeme punjenja baterije biti puno kraće nego što bi bilo da koristite punjač koji nije namijenjen za taj telefon .

Osim toga, značajno smanjuje vjerojatnost da će se baterija zagrijati tijekom punjenja i time povećati rizik od kvara.

U slučaju da ste izgubili, ili vam se pokvario originalni punjač za mobitel, savjetujem vam da nabavite kvalitetan. Ono na što trebate obratiti pažnju kada se odlučujete za punjač za korištenje je ulazni,, izlaz i amperaža (vrijednosti koje se mogu naći na samom punjaču).

Ulazni (ulaz) prikazuje vrijednosti napon (npr. 240V) i frekvencije (npr. 50Hz) za koji je punjač napravljen (razlikuje se u zavisnosti od zemlje).

Izlaz (izlaz) znači stres koje punjač “izbacuje” na izlazu. Uglavnom se ova vrijednost uvijek upisuje kao 5V ali u praksi, pravi napon potreban za bateriju određuje sam uređaj pri punjenju i općenito ne prelazi 3,5 V.

Amperaža punjač predstavlja električni struja koji je dobiven na izlazu istog. Ovo je zapravo najvažniji parametar na koji treba obratiti najveću pozornost. Jedinica mjere za električnu struju je upravo amper (A).
Obično, najčešće korišteni punjači za mobilne telefone imaju izlaznu vrijednost od 1A,, 1,5A,, 2A ili 2.1Aovisno o vrsti baterije za koju su napravljeni.

Iz potonjeg se može zaključiti da: što je veća amperaža na izlazu, to će se baterija brže puniti. No, to se neće dogoditi, jer je punjač napravljen tako da nikada ne izbaci vrijednost veću od amperaže koju uređaj dopušta na ulazu. Što konkretno znači da ako telefon prihvaća ulaze do 1,5 A, koristite punjač koji ima izlaznu vrijednost od 2,1 A ne ubrzava vrijeme punjenja.

Konačno, kada su u pitanju punjači i razne vrste, treba znati da postoje tzv Brzo punjenje ili Brzo punjenje. Takvi punjači omogućuju brzo punjenje uređaja pomoću različitih napona i ampera koje kontrolira sam procesor. Ako se odlučite koristiti neki od punjača ove vrste, znajte da brzo punjenje neće raditi ako ga uređaj koji punite ne podržava, pa će se baterija puniti normalnom brzinom.

Izbjegavajte punjenje na USB računalu

Gotovo svaki punjač danas je napravljen s USB priključkom, koji vam omogućuje spajanje na bilo koji izvor koji prihvaća USB kabel.

Ova prednost je vrlo pogodna za one koji rade za računalom, tako da im je telefon uvijek na dohvat ruke i kada se puni, ali ako se radi o brzini punjenja, nije baš rješenje.

Ako ste to ikada isprobali, vjerojatno ste primijetili da je punjenje baterije mobitela preko USB porta računala vrlo spor proces.

Znaj da jest Trenutno na USB priključku na računalu nisko, i nema dovoljno energije za brzo punjenje baterije telefona. Uđi tamo USB 1.0 USB 2.0 mogu doseći maksimum 0,5A na izlazu doc USB 3.0 je 0,9A.

Drugačije je za USB 3.1 (Tip-C fizički manji od klasičnih ulaza – može se umetnuti obostrano), koji na izlazu ima vrijednost par 5A.

Ako imate računalo koje ima ugrađen ovakav ulaz, slobodno ga možete koristiti za punjenje baterije telefona.

Ova verzija USB-a omogućuje vam brzo punjenje mobitela i možete biti sigurni da će baterija ostati “zdrava” (to se naravno odnosi i ako koristite za punjenje kvalitetan kabel).

brzo punjenje baterije
USB ulaz se ne preporučuje za brzo punjenje baterije

Napunite telefon dok je isključen

Ovo može zvučati čudno, ali punjenje baterije mobitela dok je isključena može imati pozitivan učinak na brzo punjenje baterije (i to značajno).

Razlog je gotovo logičan: ako je mobitel isključen, to znači da baterija uopće ne troši energiju, tako da sve što dolazi iz punjača ostaje u samoj bateriji, bez curenja.

Dakle, jedna sjajna tehnika za brzo punjenje baterije je isključiti telefon prije nego što ga priključite na punjač i uključite kada je baterija puna. Siguran sam da ćete primijetiti razliku u brzini punjenja.

brzo punjenje baterije
Ako je mobitel isključen, to znači da baterija uopće ne troši energiju

Cijeli telefon s uključenim načinom rada u zrakoplovu

Ako zapravo ne želite isključiti svoj telefon tijekom punjenja ili imate pametni telefon koji onemogućuje punjenje dok je isključen, možete ubrzati proces punjenja tako da ga uključite Zrakoplovni način.

Ako ne znate što je kada je način rada u zrakoplovu uključen na vašem pametnom telefonu, on jednostavno onemogućuje sve telekomunikacijske značajke kao što su: 

Mobilna mreža,, mobilni podaci 2G / 3G / 4G, Wi-Fi, Bluetooth infracrveni.

To znači da ako uključite ovaj način rada, nećete moći slati i primati poruke, pozive, surfati internetom ili razmjenjivati ​​medije putem Bluetootha.

S uključenim načinom rada u zrakoplovu tijekom punjenja baterije mobitela štedi se energija koja bi se trošila na mrežne funkcije, kao i na aplikacije koje koriste internet u pozadini. Takve uštede izravno smanjuju vrijeme punjenja baterije.

U slučaju da ne znate kako uključiti način rada u zrakoplovu na svom Android (Samsung, Huawei) mobitelu, jednostavno ga spustite ploča za obavijesti pronađite i pritisnite ikona aviona i pričekajte da zasvijetli (sličan postupak vrijedi i za iOS mobilne telefone). Da biste ga isključili, ponovite isto, samo se ikona u ovom slučaju gasi.

brzo punjenje baterije
S uključenim načinom rada u zrakoplovu punjenje baterije mobitela je brže

Držite telefon dalje od izvora topline

Proizvođači pametnih telefona obično preporučuju da telefon držite dalje od izvora topline, npr. sunce, jer će tako baterija trajati dulje. Razlog tome (bez odgađanja) su Li-Ion baterije koje se koriste za današnje mobitele, koje pružaju svoj maksimum na niže temperature.

Isto vrijedi i za brzo punjenje baterija huawei, samsung, iphone. Da biste ubrzali proces punjenja, telefon morate držati na hladnijem mjestu, daleko od drugi izvori topline. 

Kao što sam već rekao, tijekom punjenja telefon morate držati podalje od sunčeve svjetlosti, od stvari poput štednjaka, ploča za kuhanje ili sličnih toplih izvora. Više temperature uzrokuju “curenje” baterije, što usporava proces punjenja.

Odvojite telefon od poklopca kako biste brzo počeli puniti bateriju

Kao što sam već rekao, vrućina loše utječe na brzo punjenje baterije huaweija, samsunga, iphonea ili drugih telefona, ali neke maske za telefon sprječavaju da se toplina koju telefon stvara tijekom punjenja ne rasipa.

Stoga, prije nego što stavite svoj pametni telefon na punjenje, ne zaboravite ga odvojiti od poklopca ubrzao proces punjenja baterije huawei, samsung, iphone ili drugi modeli.

brzo punjenje baterije
Maske mogu biti štetne prilikom punjenja mobitela

Zaključak

Kupili ste sjajan novi telefon i nekoliko mjeseci kasnije shvatili da nije tako brz kao što je bio. Svi smo bili ovdje, a problem nije ograničen samo na jeftine uređaje – nekoliko vrhunskih telefona također ima tendenciju da povremeno uspori nakon mjeseci korištenja.

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati vratiti svom telefonu punom brzinom. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste maksimalno iskoristili bateriju svog telefona. Nadamo se da smo vam ovim vodičem pomogli da ubrzate punjenje vašeg huawei, samsung ili drugog telefona.

Još sličnog sadržaja

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP